A titkos hozzávaló, amitől klasszisokkal finomabb lesz a bejgli
Ha karácsony, akkor bejgli! De mit szólnál, ha idén ezt az ünnepi klasszikust megbolondítanád kicsit - mondjuk egy olyan hozzávalóval, amiről eddig azt gondoltad, nagyon távol áll ettől a desszerttől? A főhősünk a narancs, és hidd el, ha kipróbálod, soha többé nem hagyod ki belőle!
Ezeket láttad már?
Ideje megreformálnod a klasszikus bejgli fogalmát, de ne aggódj, nem kell túlzásokba esned. Ebben a narancsos-mákos variációban pont az a jó, hogy hasonlít a hagyományos, megszokott ízekhez, ugyanakkor mégis van benne pár plusz csavar, amitől eltér a klasszikus variációtól. A mák és narancs tökéletes kombinációja pazar ízélményt ad, még akkor is, ha korábban nem rajongtál a mákból készült desszertekért. Szerezd be az alapanyagokat, hívd át a barátnőidet, készítsétek el közösen ezt a pazar finomságot. Meglátod, ezért a karácsonyi finomságért megéri időt és energiát befektetni.
Narancsos-mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 csipet só
- fél citrom héja
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 20 dkg mák
- 1,5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg aranymazsola
- 3 evőkanál narancslekvár
- fél narancs héja
Hozzávalók a mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom leve
- 2,5 evőkanál víz
- aranymazsola
- 2 tojás
Így készítsd el
Langyosítsd fel a tejet, morzsold el benne az élesztőt, tedd félre húsz percre. Tedd a lisztet egy tálba, add hozzá a porcukrot, morzsold bele a vajat. Mehet hozzá a tojás sárgája, a csipet só, a citrom és a narancs héja, majd az élesztős tej. Jól gyúrd össze, miután összeállt a tészta, formáld gombócba, tekerd fóliába és rakd egy órára a hűtőbe. Míg pihen a tészta, készítsd el a tölteléket. Forrald fel a tejet a mákkal, a porcukorral, folyamatosan főzd sűrű krémmé. Rakd félre, várd meg, hogy kihüljön. Vedd ki a tésztát a hűtőből, oszd négy részre. Melegítsd elő a sütőt 185 fokra. Nyújtsd téglalap alakra, kissé hajtsd vissza a széleit. Kend meg a tésztát a lekvárral, mehet rá a mákos töltelék és a mazsola negyede. Tekerd fel, végezd el ezt a műveletet a másik három tésztával is. Ha kész, szurkáld meg villával a bejglik tetejét, kend le mindet tojással. Tedd sütőbe 35-40 percre. Míg sülnek a bejglik, készítsd el a cukormázat. Tedd a mazsola kivételével az összes hozzávalót egy tálba, habverő segítségével verd kemény krémmé, majd mehet a hűtőbe. Miután megsültek és kihűltek a bejglik, kend meg a tetejüket a mázzal, végül szórd meg mazsolával.