Napi recept: nincs karácsony zserbó nélkül
Ha csak egy sütit kellene ajánlani az idei karácsonyra, a zserbó mindenképp legyen rajta a listádon! Bár nem a leggyorsabban elkészíthető karácsonyi sütik közé tartozik, hidd el a megéri érte fáradozni, és ezt a receptet te is gond nélkül el tudod készíteni. Hajtsd fel az ingujjadat és lepd meg magatokat ezzel a finom sütivel, aminek senki nem tud ellenállni!
Ezeket láttad már?
Nincs karácsony zserbó nélkül!
Hozzávalók: 2 deka élesztő, 60 deka liszt, 1 deci tej, 10 deka cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 35 deka vaj A töltelékhez: fél kiló dió, 1 narancs héja, 2 evőkanál friss narancslé, 1 üveg sárgabarack lekvár, 1 citrom héja, 25 deka cukor, 3 csomag vaníliás cukor a tetejére: 7 deka vaj, 5 deka holland kakaópor, 1 tábla étcsoki, 1 evőkanál olaj, 10 deka cukor
Így készítsd el:
Törd meg a diót, daráld le, reszeld hozzá a narancs és a citrom héját. Keverd össze a cukrokkal és tedd félre. A tésztához langyosítsd fel a tejet, morzsold el benne az élesztőt, várd meg, hogy felfusson. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a csipet sót, morzsold bele a vajat is. Kicsit dolgozd össze, majd mehet hozzá az élesztős tej is. Jól dolgozd össze, míg egy gyúrható tésztát nem kapsz. Ezután oszd el három részre, tedd negyedórára a hűtőbe. Ha letelt az idő, nyújtsd jól ki a tésztát, helyezd az egyik részét a vajjal kikent tepsibe.
Kend meg a lekvár felével, halmozd rá a diós tölteléket, majd nyújtsd rá a másik tésztát is. Ezután mehet rá a maradék lekvár, dió is. Végül helyezd rá a harmadik tésztalapot. Pihentesd félórát letakarva, szurkáld meg villával a tetejét, majd mehet előmelegített 185 fokos sütőbe. Süsd kb. 30 perc alatt készre, majd hagyd teljesen kihűlni. A csokimázhoz keverd el a cukrot a kakaóval, add hozzá a vajat, olajat, kezdd el melegíteni. Csurgasd a süti tetejére, és várd meg, hogy teljesen rádermedjen.