Napi recept: mennyei eperdzsem
Itt az ideje, hogy a lekvárkészítésben is megmutasd mire vagy képes. Kezdd a befőzést egy epres variációval, utána pedig folytasd a további szezonális gyümölcsökkel.
Ezeket láttad már?
Mennyei eperdzsem
Hozzávalók
- 2 kiló eper
- 1 kiló cukor vagy édesítőszer
- 1 citrom héja
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- opcionálisan ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom
Így készítsd el
Készítsd elő az üvegeket, töröld szárazra mindet. Mosd meg az epreket, távolítsd el a szárukat, majd tedd egy tálba. Szórd rá a cukrot, reszeld rá a citromhéjat, a kikapart vaníliát és pluszban a mentát vagy a bazsalikomot. Hagyd pihenni legalább hat órát. Miután letelt az idő, tedd egy fazékba, kezdd el főzni. Ha felforrt, rotyogtasd még további harminc percet, távolítsd el a habot, majd adagold üvegekbe. Tedd meleg helyre, fejjel lefelé az üvegeket, takard le egy pléddel és hagyd állni egy napig.