Napi recept: egyszerű, omlós linzer
A karácsonyi édességek sütésekor csupán egy szabályt kell betartanod: készíts jó sokat mindenből! Ez a klasszikus linzer tökéletes választás az ünnepi szezonra, mennyei ízű, ráadásul sokáig eláll, feltéve, ha nem kapkodják el azonnal az összeset.
Ezeket láttad már?
Egyszerű, omlós linzer
Hozzávalók:
- 60 deka liszt, fél citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 30 deka vaj
- 1 deci tejföl
- 2 tojássárgája
- 1 üveg baracklekvár
- 20 deka porcukor
- 2 tojás a kenéshez
Így készítsd el
Szitáld a lisztet egy tálba, add hozzá a reszelt narancs- és citromhéjat, a tojássárgáját és a tejfölt. Kezdd el kézzel összedolgozni, közben morzsold hozzá a hideg vajat. Gyúrd jól össze, csomagold folpackba és tedd 45 percre a hűtőbe. Miután letelt az idő, nyújtsd ki a tésztát egy lisztezett deszkán, és egy tetszőleges süteményszúró segítségével szúrj formákat, majd helyezd mindet egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Figyelj rá, hogy minden egész forma után, készíts egy középen lyukas változatot is. Utóbbi lesz a süti teteje. Mielőtt betennéd sülni 15-20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe, kend meg a felvert tojással a linzerek tetejét. Ha elkészült és kihűlt, kend meg baracklekvárral a linzerek alját, majd helyezd rá mindre a tetejüket is.