Napi recept: Édes Valentin-nap egészségesen

2022. február 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gökler Kriszti fitnesz- és életmódblogger szerint a szerelmesek napja jó alkalom egy kis közös ünneplésre, s valami finom újdonság kipróbálásra. Két izgalmas receptet is megosztott velünk, amit könnyen, gyorsan el lehet készíteni.

Napi recept: Édes Valentin-nap egészségesen
Fotó: Getty Images

Bár a szerelmesek ünnepét nem mindenki tartja számon, mégis jó alkalom lehet ez a nap arra, hogy készítsünk valami finom édességet, és együtt töltsünk egy kis időt azzal, aki igazán fontos számunkra. Gökler Kriszti fitnesz- és életmódblogger szívesen ünnepli a Valentin-napot, de azért nem viszik túlzásba párjával. „Egy édesség sosem lesz igazán diétás, ez azonban nem jelenti azt, hogy egészségtelennek kell lennie. Már pár apró változtatással is sokat tehetünk azért, hogy a desszertek is jobban megfeleljenek a tudatos táplálkozás elveinek: a fehérlisztet lecserélhetjük teljes kiőrlésűre, a cukrot pedig eritritre. Ettől még a legtöbb édesség ugyanolyan élvezhető marad, szinte fel sem tűnik a különbség” - vallja Kriszti.

Gökler Kriszti nem hagyományos receptekben gondolkodik, hanem olyasmiben, ami egyszerre egészséges és Instagram-kompatibilis
Fotó: GLAMOUR Hungary

Ha a hétköznapokban tudatosak maradunk, akkor az ünnepi alkalmakkor, például egy Valentin-napi vacsorán, megengedhetjük magunknak, amit megkívánunk. A lényeg az egyensúly, és a nyitottság. Merjünk új dolgokat kipróbálni, hiszen lehet, hogy megszeretjük őket!

A rózsaszínben pompázó céklás palacsinta épp ilyen: talán furcsának hangzik, de ilyen kis mennyiségben egyáltalán nem érződik a cékla íze, viszont csodás színt ad az ételnek, ráadásul jó módszer ez arra is, hogy egy antioxidánsokban gazdag zöldséget belecsempésszünk a menübe, akár gyerekeknek is” – mondja Kriszti.

Ha a hagyományosabb finomságok között keresgélünk, akkor a fehércsokis-málnás csiga azért remek választás, mert tökéletes példa arra, hogy pár apró változtatással egy közkedvelt édesség is lehet egészségesebb.

Céklás-túrós palacsinta

Hozzávalók (2 darabhoz):

A tésztához: 50 g zabpehelyliszt, 10 g eritrit, 1 db tojás, 20 g nyers cékla, 1 dl növényi tej, kókuszolaj a sütéshez.

A töltelékhez: 120 g zsírszegény túró, 30 g eritrit, fél citrom, 1 ek. vanília aroma.

Elkészítés: Tegyük turmixgépbe a lisztet az eritrittel, a tojással, a meghámozott, felkockázott nyers céklával és a növényi tejjel, majd turmixoljuk teljesen folyékonyra. Kókuszolajjal vékonyan megkent palacsintasütőben süssünk két palacsintát. A cékla és a zabliszt miatt könnyebben szakadhat, így csak akkor fordítsuk meg őket, ha már egész biztosan jól megsült az egyik oldal. A töltelékhez keverjük össze a túrót az eritrittel, a citrom reszelt héjával és a vanília aromával. Töltsük meg vele a palacsintákat és eperrel vagy más friss gyümölccsel tálaljuk.

A céklás-túrós palacsinta csak első hallásra furcsa, ha egyszer megkóstolod, ez lesz az egyik specialitásod
Fotó: GLAMOUR Hungary

Málnás-fehércsokis csiga

Hozzávalók (10-12 darabhoz): 125 g teljes kiőrlésű liszt, 125 g durum fehérliszt, 1 ek búzasikér, 20 g élesztő, 1 dl tej, 1 ek. cukor, 1 db tojás, 40 g vaj, 30 g eritrit.

A töltelékhez: 150 g fagyasztott málna, 10 g chia mag, 50 g eritrit, 50 g vaj, 1 db tojás.

A tetejére: porrá őrölt eritrit, 30 g cukormentes fehércsokoládé.

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, amiben előzőleg elkevertük a cukrot. A liszteket és a sikért keverjük össze, tegyük hozzá az olvasztott vajat, az egész tojást, a felfutott élesztőt és az eritritet. A robotgép dagasztó karjával alaposan gyúrjuk össze a tésztát, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük egy órát.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki. A málnát olvasszuk fel, keverjük össze az eritrittel és a chia maggal. Várjunk kicsit, amíg a chia mag felszívja a folyadékot, közben kenjük meg a tésztát vajjal. Erre kerül a málnalekvár, majd a tésztát tekerjük fel a hosszabbik oldala mentén. Éles késsel vágjuk 2-3 cm széles darabokra és tegyük kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) magas falú tepsibe. A tetejét kenjük meg felvert tojással. Kelesszük további 20 percig, majd 180 Celsius-fokos sütőben süssük 18 percig. A kész csigákat szórjuk meg poreritrittel és csorgassunk olvasztott fehércsokit a tetejére, ezzel ellensúlyozva a málna savanykás ízét.

A málnás-fehércsokis csiga mindent visz. ne keress tovább Valentin-napi meglepetést, ez tökéletes lesz!
Fotó: GLAMOUR Hungary

Még több fitt receptért kövessétek Gökler Krisztit az Instagram oldalán!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)