A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre
Ha téged kikapcsol, és nyugtat, hogy megsütsz valami finomságot, akkor itt az ideje elkészíteni Márk Szonja Almás-mézes barheszét! A csodakalács elkészítéséhez minden infót megosztott velünk Szonja, de sok más finomság receptjét is megtalálod az Édesem süteményei (Boook Kiadó) című könyvben is. Ha pedig követed Instagram (@edesem) oldalát, akkor azonnal értesülhetsz a legújabb finomságokról, amit akár ajándékba is elkészíthetsz annak, akit a legjobban szeretsz.
Ezeket láttad már?
Jöjjön a recept, illetve az elkészítés leírása, és egy videóban azt is megmutatja Szonja, hogy kell tökéletes, kerek barheszt fonni.
Almás-mézes barhesz
Hozzávalók a tésztához: 100 ml+150 ml langyos víz, 20 g friss élesztő, 1 evőkanál + 3 evőkanál méz, 500 g búzafinomliszt, 1 teáskanál só, 60 ml étolaj (vagy kókuszolaj/olivaolaj), 1 tojás, 2 alma, megpucolva, felkockázva, 1-2 csepp citromlé
Hozzávaló a kenéshez: 1 tojás, kikeverve
Hozzávaló a díszítéshez: 30 g mandulapehely
1. Morzsold el az élesztőt 100 ml vízben, majd adj hozzá 1 evőkanál mézet, szórd meg a tetejét kevés liszttel, és tedd meleg helyre. Várd meg, amíg felhabosodik, akkor lesz használható.
2. Keverd el a lisztben sót, öntsd bele az olajat, üsd hozzá a tojást, és tedd a tálba a felfuttatott élesztőt a maradék vízzel együtt. Gyúrj belőle szép, fényes, sima tésztát.
3. Szórj lisztet egy tál aljába, tedd bele a tésztát, és lisztezd a tetejét is. Fedd le a tálat frissentartó fóliával, vagy egy konyharuhával, és pihentesd meleg helyen.
4. Facsarj citromlevet a felkockázott almára. Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, lapítsd ki a kezeddel. Az egyik felére szórd rá az alma felét, majd hajtsd rá a tészta üres felét. Megint lapítsd ki, és ismételd meg a szórást és hajtást. Keleszd még fél órát.
5. Ha megkelt a tésztád, már dolgozhatsz is vele. Mérd le a súlyát, és attól függően, hogy milyen fonatpt szeretnél (pl. sima hármas, vagy kerek négyest), oszd egyenlő részekre és fond meg a tésztát. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és kend le a tetejét tojással.
6. Keleszd meleg helyen fél órán át, közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
7. Végül újra kend át a tészta tetejét tojással, szórd meg mandulapehellyel, és süsd 30 percig.
Itt videóban is láthatod az elkészítését: