Napi recept: a bejgli, amivel nem lehet melléfogni

2021. december 23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tökéletes bejgli receptjét nem könnyű megtalálni. A Glamour magazin vezető divatszerkesztője, Pintér Judit, idén megmutatta, milyen recept alapján készíti el minden évben a tökéletes karácsonyi bejglit.

Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli recept
Fotó: Gettyimages.com

Napi recept: a bejgli, amivel nem lehet melléfogni

Tészta alapanyagai 4 db nagy bejglihez:

- 1 kg liszt tönkölybúza fehérliszt vagy fehérliszt

- 40 dkg vaj (kockákra vágva)

- 2,5 dl tej lehet picit több, attól függően igényel-e több folyadékot a tészta gyúrás közben.

- 2 db tojássárgája

- 10 dkg porcukor

- 1/2 kávéskanál só

- 20 gramm élesztő

- 1 kk só

Első lépés:

A száraz alapanyagokat összekeverjük: liszt + porcukor + só

Az egészet összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a langyos tejben elkevert élesztőt és a 2 tojássárgáját. Nem kell keleszteni az élesztőt, csak egyneművé tenni az alapanyagokat. Mindezt összegyúrjuk, addig amíg a tészta ruganyos állagú nem lesz.

Második lépés:

Négy gombócra osztjuk és betesszük a hűtőbe külön-külön fóliákba csomagolva 1-2 órára vagy akár 1 éjszakára.

Töltelék alapanyagai 2 db bejglihez:

Diós:

- 50 dkg darált dió

- 1 db narancs reszelt héja, esetleg a leve is attól függően mennyire lesz nedves a töltelék az alapanyagok összekeverése végén.

- 2 db citrom reszelt héja

- 2 ek fahéj

- 3 csomag vaníliás cukor

- 200 dkg kaliforniai mazsola

Cukor szirup:

-,150 ml víz

- 20 dkg cukor

- 10 db szegfűszeg

Forrásban lévő vízben folyamatos keverés közben pár perc alatt feloldjuk a cukrot.

(Azért kell kevergetni, hogy ne karamelizálódjon.)

A szirupot a szegfűszeg kivétele után ráöntjük a diós keverékre és összekeverjük. A masszának sűrű krémszerűnek, de nem túl nedvesnek kell lennie. Ha még szárazabb tehetünk hozzá a lereszelt narancsunk levéből.

Mákos:

- 50 dkg darált mák

- 1 db narancs reszelt héja, esetleg a leve is attól függően mennyire lesz nedves a töltelék az alapanyagok összekeverése végén.

- 2 db citrom reszelt héja

- 2 ek fahéj

- 3 csomag vaníliás cukor

- 200 dkg kaliforniai mazsola

Cukor szirup:

- 150 ml víz

- 20 dkg cukor

- 10 db szegfűszeg

Forrásban lévő vízben folyamatos keverés közben feloldjuk a cukrot. A szirupot a szegfűszeg kivétele után ráöntjük a diós keverékre és összekeverjük. Ízlés szerint a mákosba lehet darabolt aszalt szilvát, a diósba darabolt aszalt sárgabarackot is tenni.

Összeállítás

A tésztát 1-2 mm vastagságúra, lehetőleg négyzet vagy téglalap alakúra nyújtjuk. Nem kell lisztezni nyújtás közben, mert a ruganyos tésztánk nem fog letapadni. A tetején egyenletesen elosztjuk a tölteléket, úgy, hogy a széleken 1-1,5 cm rész üresen maradjon. Az oldalsó 1-1.5 cm üresen hagyott tészta részeket rá kell hajtani a töltelék tetejére, hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelékünk a sütés közben. Az alsó 1,5 cm széles részt pedig azért kell üresen hagyni mert ez segít összetapasztani a bejglit a végén, hogy egy szép szabályos rudat kapjunk. Ez az összetapasztott részt a bejgli alá fordítjuk. A tészta tetején, ahol elkezdjük az összetekerést jöhet a töltelék a tészta széléig is. Ha elkészült a 4 bejglink sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és bekenjük fölvert tojásfehérjével a tetejét és megszurkáljuk, hogy a gőz kijöjjön majd sütés közben. Pár percre a hűtőbe tesszük száradni, majd megismételjük a bekenést és ismét betesszük a hűtőbe. Pár perc után kivesszük és bekentjük ismét tojássárgájával, ettől lesz majd szép fényes a teteje.

40 percig szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát, majd ismét bekenjük a tojássárgájával és 170 fokos előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Ez lehet hogy bonyolultnak tűnő, de egy egyszerű recept, nekem már első alkalommal is tökéletesen sikerült és villám sebességgel elfogyott.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)