Napi recept: a bejgli, amivel nem lehet melléfogni
A tökéletes bejgli receptjét nem könnyű megtalálni. A Glamour magazin vezető divatszerkesztője, Pintér Judit, idén megmutatta, milyen recept alapján készíti el minden évben a tökéletes karácsonyi bejglit.
Ezeket láttad már?
Napi recept: a bejgli, amivel nem lehet melléfogni
Tészta alapanyagai 4 db nagy bejglihez:
- 1 kg liszt tönkölybúza fehérliszt vagy fehérliszt
- 40 dkg vaj (kockákra vágva)
- 2,5 dl tej lehet picit több, attól függően igényel-e több folyadékot a tészta gyúrás közben.
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1/2 kávéskanál só
- 20 gramm élesztő
- 1 kk só
Első lépés:
A száraz alapanyagokat összekeverjük: liszt + porcukor + só
Az egészet összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a langyos tejben elkevert élesztőt és a 2 tojássárgáját. Nem kell keleszteni az élesztőt, csak egyneművé tenni az alapanyagokat. Mindezt összegyúrjuk, addig amíg a tészta ruganyos állagú nem lesz.
Második lépés:
Négy gombócra osztjuk és betesszük a hűtőbe külön-külön fóliákba csomagolva 1-2 órára vagy akár 1 éjszakára.
Töltelék alapanyagai 2 db bejglihez:
Diós:
- 50 dkg darált dió
- 1 db narancs reszelt héja, esetleg a leve is attól függően mennyire lesz nedves a töltelék az alapanyagok összekeverése végén.
- 2 db citrom reszelt héja
- 2 ek fahéj
- 3 csomag vaníliás cukor
- 200 dkg kaliforniai mazsola
Cukor szirup:
-,150 ml víz
- 20 dkg cukor
- 10 db szegfűszeg
Forrásban lévő vízben folyamatos keverés közben pár perc alatt feloldjuk a cukrot.
(Azért kell kevergetni, hogy ne karamelizálódjon.)
A szirupot a szegfűszeg kivétele után ráöntjük a diós keverékre és összekeverjük. A masszának sűrű krémszerűnek, de nem túl nedvesnek kell lennie. Ha még szárazabb tehetünk hozzá a lereszelt narancsunk levéből.
Mákos:
- 50 dkg darált mák
- 1 db narancs reszelt héja, esetleg a leve is attól függően mennyire lesz nedves a töltelék az alapanyagok összekeverése végén.
- 2 db citrom reszelt héja
- 2 ek fahéj
- 3 csomag vaníliás cukor
- 200 dkg kaliforniai mazsola
Cukor szirup:
- 150 ml víz
- 20 dkg cukor
- 10 db szegfűszeg
Forrásban lévő vízben folyamatos keverés közben feloldjuk a cukrot. A szirupot a szegfűszeg kivétele után ráöntjük a diós keverékre és összekeverjük. Ízlés szerint a mákosba lehet darabolt aszalt szilvát, a diósba darabolt aszalt sárgabarackot is tenni.
Összeállítás
A tésztát 1-2 mm vastagságúra, lehetőleg négyzet vagy téglalap alakúra nyújtjuk. Nem kell lisztezni nyújtás közben, mert a ruganyos tésztánk nem fog letapadni. A tetején egyenletesen elosztjuk a tölteléket, úgy, hogy a széleken 1-1,5 cm rész üresen maradjon. Az oldalsó 1-1.5 cm üresen hagyott tészta részeket rá kell hajtani a töltelék tetejére, hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelékünk a sütés közben. Az alsó 1,5 cm széles részt pedig azért kell üresen hagyni mert ez segít összetapasztani a bejglit a végén, hogy egy szép szabályos rudat kapjunk. Ez az összetapasztott részt a bejgli alá fordítjuk. A tészta tetején, ahol elkezdjük az összetekerést jöhet a töltelék a tészta széléig is. Ha elkészült a 4 bejglink sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és bekenjük fölvert tojásfehérjével a tetejét és megszurkáljuk, hogy a gőz kijöjjön majd sütés közben. Pár percre a hűtőbe tesszük száradni, majd megismételjük a bekenést és ismét betesszük a hűtőbe. Pár perc után kivesszük és bekentjük ismét tojássárgájával, ettől lesz majd szép fényes a teteje.
40 percig szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát, majd ismét bekenjük a tojássárgájával és 170 fokos előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Ez lehet hogy bonyolultnak tűnő, de egy egyszerű recept, nekem már első alkalommal is tökéletesen sikerült és villám sebességgel elfogyott.