7 apróság, amiért nem lesz az igazi a mézeskalácsod

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mézeskalács a karácsony egyik legikonikusabb sütije. Tény azonban, hogy könnyen elkészíthető, viszont a tökéletes végeredmény csak akkor garantált, ha betartasz néhány nagyon fontos szabályt. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák.

Te mindig megvárod, hogy kihüljön a mézeskalácsod, mielőtt díszíteni kezded?
Te mindig megvárod, hogy kihüljön a mézeskalácsod, mielőtt díszíteni kezded?
Fotó: Getty Images/Adriana Duduleanu / EyeEm

Ropogós, fűszeres, csak a fantáziádon múlik, hogy milyen formát, díszítést álmodsz meg neki. A mézeskalács sütés többek között azért is egy hálás feladat, mert nem kell az utolsó pillanatra hagynod. Az ünnep előtt akár egy-két héttel elkészítheted, sőt nagyon erősen ajánlott, mivel a tésztának kell egy kis idő, hogy megpuhuljon. Plusz egy előnye, hogy nem kell extrán profi és gyakorlott sütőnek lenned, néhány szabályt kell csak betartanod.

Ne kövesd el ezeket a hibákat!

  1. Soha ne érzésből dolgozz az alapanyagokkal. Teljesen mindegy, milyen sütit készítesz, ha nem követed a receptben leírt arányokat, hiába fáradozol, a végeredmény nem lesz tökéletes. Míg a főzésben megengedett, hogy olykor a megérzéseidre hagyatkozz, a sütés rendkívül precíz műfaj, mindig figyelj az előírt adagokra!
  2. A tésztakiszúrót használat előtt mindig lisztezd be, így nem fog ragadni és eldeformálódni: tökéletes forma PIPA.
  3. A nyújtásánál figyelj rá, hogy ne legyen túl vékony vagy túl vastag a tészta, előbbinél könnyebben megéghet és nem fog omlósra puhulni, túl vastagra nyújtott esetében pedig elveszítheti a formáját.
  4. A tökéletes mézeskalács egyik kulcsfontosságú lépése a megfelelő sütési hőmérséklet. Mindig melegítsd jól elő a sütőt 180 fokra, szigorúan csak ezután tedd be sülni a tésztát, különben nem lesz sikerélményed.
  5. A mézeskalács tésztája viszonylag gyorsan megsül, de tartsd rajta a szemed a sütőn. Már néhány másodperc is elég, hogy a tészta megégjen. Egy jól beállított sütőnek elég hét-nyolc perc, amint enyhe színt kapnak a mézeskalácsok, számolj rá még két percet, és vedd ki a sütőből.
  6. Sütés közben folyamatosan nőnek a mézeskalácsok, ezért semmiképp ne rakd túlságosan közel egymáshoz őket, ugyanis összesülnek, majd nehéz lesz őket sérülés nélkül szétválaszatni.
  7. A díszítésnek csak akkor állj neki, ha teljesen kihűlt a süti, különben el fog maszatolódni a cukormáz. A legjobb, ha legalább négy-öt órát (vagy egy egész éjszakát) pihenteted, és csak ezután vágsz bele.

Hangolódj a karácsonyra a GLAMOUR.hu-val:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

glamour plusz ikon Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)