7 apróság, amiért nem lesz az igazi a mézeskalácsod
A mézeskalács a karácsony egyik legikonikusabb sütije. Tény azonban, hogy könnyen elkészíthető, viszont a tökéletes végeredmény csak akkor garantált, ha betartasz néhány nagyon fontos szabályt. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák.
Ezeket láttad már?
Ropogós, fűszeres, csak a fantáziádon múlik, hogy milyen formát, díszítést álmodsz meg neki. A mézeskalács sütés többek között azért is egy hálás feladat, mert nem kell az utolsó pillanatra hagynod. Az ünnep előtt akár egy-két héttel elkészítheted, sőt nagyon erősen ajánlott, mivel a tésztának kell egy kis idő, hogy megpuhuljon. Plusz egy előnye, hogy nem kell extrán profi és gyakorlott sütőnek lenned, néhány szabályt kell csak betartanod.
Ne kövesd el ezeket a hibákat!
- Soha ne érzésből dolgozz az alapanyagokkal. Teljesen mindegy, milyen sütit készítesz, ha nem követed a receptben leírt arányokat, hiába fáradozol, a végeredmény nem lesz tökéletes. Míg a főzésben megengedett, hogy olykor a megérzéseidre hagyatkozz, a sütés rendkívül precíz műfaj, mindig figyelj az előírt adagokra!
- A tésztakiszúrót használat előtt mindig lisztezd be, így nem fog ragadni és eldeformálódni: tökéletes forma PIPA.
- A nyújtásánál figyelj rá, hogy ne legyen túl vékony vagy túl vastag a tészta, előbbinél könnyebben megéghet és nem fog omlósra puhulni, túl vastagra nyújtott esetében pedig elveszítheti a formáját.
- A tökéletes mézeskalács egyik kulcsfontosságú lépése a megfelelő sütési hőmérséklet. Mindig melegítsd jól elő a sütőt 180 fokra, szigorúan csak ezután tedd be sülni a tésztát, különben nem lesz sikerélményed.
- A mézeskalács tésztája viszonylag gyorsan megsül, de tartsd rajta a szemed a sütőn. Már néhány másodperc is elég, hogy a tészta megégjen. Egy jól beállított sütőnek elég hét-nyolc perc, amint enyhe színt kapnak a mézeskalácsok, számolj rá még két percet, és vedd ki a sütőből.
- Sütés közben folyamatosan nőnek a mézeskalácsok, ezért semmiképp ne rakd túlságosan közel egymáshoz őket, ugyanis összesülnek, majd nehéz lesz őket sérülés nélkül szétválaszatni.
- A díszítésnek csak akkor állj neki, ha teljesen kihűlt a süti, különben el fog maszatolódni a cukormáz. A legjobb, ha legalább négy-öt órát (vagy egy egész éjszakát) pihenteted, és csak ezután vágsz bele.