Mézédes karácsonyi finomságok az ünnepekre
Ha igazán különlegessé akarod varázsolni az idei karácsonyt, nem hiányozhat az ünnepi asztalról a finom mézeskalács és a csokis mézes puszedli. Kápráztasd el a családod!
Ezeket láttad már?
Finom mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg méz, 5 dkg vaj, 3 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szegfűszeg, 2 dkg szalakáli, 70 dkg liszt
Így készítsd el:
A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyúrjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd, majd (angyalka, karácsonyfa, csengotilde;, télapó stb.) kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütőbe süsd mogyoró barnára (4-5 perc).
Ha kihűlt, gyönyörűen lehet díszíteni. A díszítő cukormázhoz 1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjál. Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, aminek sarkára kicsi lyukat kell vágnod. Úgy rajzolj, mint a ceruzával.
Csokis-diós puszedli
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 45 dkg aranybarna cukor, 20 dkg étcsokoládé, 4 db tojás, 10 dkg méz, 10 dkg vágott dió, 2 evőkanál olaj, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, mézeskalács fűszerkeverék, rum, csipetnyi só
Így készítsd:
Gőz fölött olvaszd föl a mézet a cukorral, tedd bele a fűszereket. Amikor kihűlt, keverd bele a felvert tojást és a diót, majd add hozzá a sütőporos lisztet és a sót. Miután összedolgoztad a tésztát, formálj belőle szív alakú kis puszedliket, és rakd sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd előmelegített sütőben közepes lángon. Közben a csokit olvaszd fel, keverd össze az olajjal, majd mártogasd bele a kihűlt puszedliket. Érdemes korábban elkészíteni, mert pár nap kell, hogy megpuhuljon.