Mesél az erdő - Különleges borókás gomba reggelire, ebédre, vagy vacsorára
A GLAMOUR 2 Szék legújabb adásában a Bazsalikomos kert alapítójával, Beh Mariannal beszélgettünk. Nemrég a különleges teáiról, sóvirágjairól ismert manufaktúra tulajdonosa szakácskönyvet írt, amelyben egyúttal megosztja a fűszerekkel, gyógynövékenyekkel kapcsolatos tudását is. Ebből a receptgyűjteményből kaptunk Marianntól egyet, ízelítő gyanánt. Egy olyan ételt mutatunk nektek, amelyet valóban a fűszerek tesznek igazán különlegessé, nem kell különösebben nagy konyhaművésznek lenni hozzá, ráadásul többféleképpen is fel lehet használni!
Ezeket láttad már?
Boróka - Barna csiperke - Petrezselyem
Gyerekkoromban mindig elvarázsolt a nagymamám házának közelében fekvő alföldi ősborókás hangulata. S bár borókát szedni elég fájdalmas mulatság, az az érzés, amikor a vajas-borókabogyós gombához a saját magad által begyűjtött, élményekkel fűszerezett bogyókat használhatod fel, kárpótolni fog minden kis szúrásért.
Hozzávalók (2 főre):
• 50 dkg barna csiperke
• 1 fej vöröshagyma
• 10 dkg vaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 10 szem borókabogyó
• 1 teáskanál frissen facsart citromlé
• 2 evőkanál szőlőmagolaj
• só, bors
Elkészítés:
1. A csiperkét megmossuk, papírtörlőn lecsepegtetjük róla a felesleges vizet, megtisztítjuk, majd kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
2. A vajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát és fokhagymanyomón áttört fokhagymát. 2-3 percet pároljuk, majd a csiperkét is hozzáadjuk. Mozsárban összetörjük a borókabogyót, a gombához tesszük, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 5 percig pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a citromlevet és a szőlőmagolajat.
Tipp: Mi ropogós kovászos kenyérrel szeretjük a legjobban, de rizzsel vagy egy jó kis pennével is mennyei.
Elkészítési idő: 25 perc
Kertészeti tippek, fűszerpraktikák és még több recept Beh Mariann a Boook kiadónál megjelent könyvében: