Mákos bejgli - Finom kelt bejgli diétásan
A bejglit kétféleképpen is elkészíthetjük: Készíthetünk omlós bejglit és kelt tésztás bejglit. Az omlós tészta több zsiradék hozzáadásával készül, ezért is nevezzük omlósnak. A kelt tésztás bejgli sokkal kevesebb zsiradékkal is beéri, ezért a kettő bejgli közül a kelt tésztás számít diétásabbnak.
Ezeket láttad már?
Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!
Karácsonyi diétás süti sorozatunk 4. és egyben utolsó részében a diétás kelt mákos beigli receptjét osztja meg veletek Vargáné Nagy Szilvia, a Fitti Konyha gasztrobloggere. Ha lemaradtál valamelyik sütiről, csak görgess a lap aljára, és megtalálod mindhárom diétás süti receptjét!
Sőt, ajánlunk Neked még egy hihetelenül omlós mákos bejgli receptet is, amivel szintén tarolhatsz a vendégeid előtt!
Ennek a bejglinek az a különlegessége, hogy sem finomlisztet, sem pedig finomított cukrot nem tartalmaz. Ha az ajánlott lisztekből és nyírfacukorral készíted el, akkor nemcsak diétás lesz a beigli, de diabetikus is, azaz akár cukorbetegek is fogyaszthatják.
Sőt, ez a beigli recept tej- és tojásmentes is, ami azt jelenti, hogy a tej- és tojásérzékenyek, illetve a vegánok se maradnak ki az ünnepi beigli élvezetéből!
Ezzel a részletes recepttel biztos finom bejglit készíthetsz!
Hozzávalók a bejgli kelt tésztájához
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg durum simaliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg nyírfacukor + 1 mk méz (vagy csak nádcukor)
- 3 dl rizstej
- 5 dkg kókuszzsír (kókuszolaj)
- 2 dkg élesztő
- csipet só
Hozzávalók a mákos töltelékhez
• 40 dkg darált mák
• 20 dkg alma lereszelve (2 db kisebb alma)
• 2 citrom lereszelt héja
• 1 narancs lereszelt héja
• frac12; citrom és narancs leve
• 10 dkg mazsola
• 5 ek zabkorpa
• (5-10 dkg nádcukor / nyírfacukor)
• 1-2 mk fahéj
• frac12; mk őrölt ánizs
• csipet őrölt szegfűszeg
Mákos bejgli kelt tésztájának elkészítése
1. Futtasd fel az élesztőt a nyírfacukorral és pici mézzel elkevert langyos rizstejben (vagy ha teheted csak a nádcukorral).
2. Olvaszd fel a kókuszzsírt és tedd félre.
3. Az átszitált lisztekhez add hozzá a sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
4. Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele a langyos olvasztott kókuszzsírt.
5. Akkor jó a bejgli tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
6. A bejgli tésztáját keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Ennyi idő alatt nagyjából a duplájára kell nőnie.
Mákos töltelék elkészítése
1. Reszeld le az almát, az egyiket a kisebb, másikat a nagyobb lyukú reszelőn.
2. Reszeld az almába a citrom és a narancs héját, majd facsard bele fél-fél citrom és narancs levét.
3. Vágd apróra a mazsolát és keverd az almához.
4. A fűszerekkel és a zabkorpával elkevert mákot keverd az almához.
Mákos bejgli összeállítása és sütése
1. Helyezd a megkelt tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
2. Oszd két egyforma részre a tésztát és formázz belőlük egy-egy gömböcöt :)
3. Az egyik gömböcöt nyújts ki kb. 25 X 30 cm nagyságúra, majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán úgy, hogy a tészta minden oldalán 1 cm-es perem üresen maradjon.
4. Hajtsd fel a tészta 2 csupasz szélét a rövidebbik oldalon, majd nyomkodd le annyira, hogy a tészta megint vízszintes legyen (és ne hepehupás és egyenetlen).
5. Most hajts be a tésztát az egyik hosszabbik szélen, nyomkodd le, majd kezd el óvatosan feltekerni a tésztát.
6. Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második beigli formázását.
7. A két rúd beiglit pihentesd meleg helyen 35-40 percig, hogy újra megkeljenek.
8. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
9. Kend meg a beiglik tetejét rizstejjel (mézes rizstejjel), majd süsd készre őket kb. 30 perc alatt.
Kelt mákos bejgli
Mennyiség: 2 nagy rúd (1 tepsinyi)
Sütési hőfok: 180 fok
Sütési idő: kb. 30 perc
Szilvi tippjei a kelt mákos bejgli elkészítéséhez
1. Ha nyírfacukrot használsz, adj egy pici mézet is a tejhez, hogy legyen az élesztőgombáknak mit enni :) Egyébként én már többször kihagytam a mézet a receptből és a kelt tészta mégis gyönyörűen megkelt… Szóval igazából így is, úgy is csinálhatod :) Ha nádcukrot használsz, akkor nincs szükség a mézre.
2. A kókuszzsír helyett használhatsz vegán vajat, laktózmentes margarint is (pl. Liga margarint), vagy ha fogyasztasz tejterméket, akkor sima vajat is.
3. Fontos: Ha diabetikusra szeretnéd a bejglit, akkor nyírfacukrot használj és csak akkor tegyél bele mézet, ha ez a mennyiség számodra megengedett! Szerencsére méz nélkül is működik ez a kelt tészta :)
4. Kelt tészta egyszerűbb és gyorsabb elkészítése: A bejgli tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben (vagy konyha robotgéppel) is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot (dagasztó programot)! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott zsiradék. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
5. Kelt tészta kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel :) Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő :)
Diétás süti receptek
Diétás karácsonyi sütik 1. rész - Karácsonyi almás-narancsos kuglóf (Karácsonyi almás-narancsos kuglóf
Diétás karácsonyi sütik 2. rész: Piskótatekercs – Diétás recept lépésről lépésre
Diétás karácsonyi sütik 3. rész: Mennyei kókuszgolyó mandulával – A finom és egészséges ajándék