Lesd el a profi cukrászmester mennyei karácsonyi receptjét!
Nemrég egy izgalmas workshopon vehettünk részt a Somat Gold jóvoltából, ahol Pataki Ádám cukrászmester és Liptai Claudia kalauzolt el minket a sütemények világában Ráadásul egy ünnepi citromkrémmel töltött tartlettet készítésebe is beavattak minket. Mutatjuk a szuper recepet!
Ezeket láttad már?
Meglátod, egy kis kreativitással a legegyszerűbb sütemények is ünnepivé varázsolhatók néhány fűszerrel (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, koriander), aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel és esetleg magvakkal (dió, mandula). A bátrabbak pedig nyugodtan kísérletezhetnek aranypor vagy arany csokoládé díszítéssel.
Hozzávalók: 240 gramm vaj, 4 gramm só, 165 gramm porcukor, 55 gramm mandulaliszt, 100 gramm egésztojás, 120 gramm liszt, 350 gramm liszt a citromkrémhez: 240 gramm cukor, 150 gramm tojás, 120 gramm vaj, 5 db közepes citrom leves és héja
Így készítsd el
A vajat a sóval, a porcukorral, a mandulaliszttel, a tojásokkal, és a kevesebb mennyiségű liszttel keverd lágyan össze. Ha összeállt a tésztád, gyors mozdulatokkal add hozzá a nagyobb mennyiségű lisztet is. Egy éjszakára tedd a hűtőbe. Nyújtsd ki kb. 2-3 mm vastagságúra, helyezed tart formába, és süsd meg 160 fokon. A citromkrémhez főzd fel a cukrot a citromlével, a finomra reszelt citromhéjjal, és a tojásokkal. Kb. 40-50 Celsius foknál keverd bele a puha vajat és tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap tedd nyomózsákba és töltsd bele a csokoládéval kikent tartformába. Az elkészült süteményeket ízlés szerint dekorálhatod kandírozott gyümölcsökkel, mogyoróval és csokoládéval.
Ha el akarod kerülni a mosogatást, érdemes beruháznod egy mosogatógépre és néhány Somat Gold tablettára, amelyek könnyedén leszámolnak a legmakacsabbnak szennyeződésekkel is. Meglátod, így a csillogás nemcsak a dekorációban, de a tányérokon sem lesz kérdés.