Last Minute keksz: Húsvéti tojás, édesszájúaknak
Ha egy igazi finomságra vágysz, ezt az újragondolt húsvéti tojást neked találták ki. Egy mangópürés finomság, ami téged is garantáltan levesz a lábadról. Ha hasonló kekszrecepteket keresel, Márk Szonja Kekszek című könyvében megtalálod.
Ezeket láttad már?
Mandulás linzer mango curddel
(7 db nagy tojásforma)
a mandulás linzerhez:
a mango curdhöz:
a főzött fehércsoki krémhez:
- 90 g fehércsokoládé
- 65 g Koronás Kristálycukor
- 20 g búza finomliszt
- 190 ml tej
- 40 ml habtejszín
- 170 g puha vaj
Csak ez a csodakönyv kell hozzá és bárki képes isteni, omlós kekszeket sütni
Csak ez a csodakönyv kell hozzá és bárki képes isteni, omlós kekszeket sütni
a tetejére:
- porcukor
1. A linzerhez egy keverőtálba teszem a száraz hozzávalókat, összemorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgát, és pár mozdulattal összegyúrom. Koronggá lapítom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem legalább egy órára.
2. A mango curdhöz felteszem főni alacsony lángon egy lábosban a mangópürét, a citromlevet, a tojássárgát, a cukrot és a sót. Folyamatosan kevergetve besűrítem. Akkor jó, ha már forr, és a kiemelt spatulán végighúzva az ujjam, csíkot hagy maga után, ami nem folyik össze azonnal. A krémet egy tálba öntöm, és hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe teszem.
3. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem, és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A linzertésztát előveszem a hűtőből, és kb. 4 mm vékonyra nyújtom. A tojás formámmal kiszúrom a tésztát. Mindig újragyúrom és kiszúrom, amíg el nem fogy a tészta. Minden második "tojás" közepét kiszúrom a csibeformával. 17 perc alatt megsütöm őket. Az a szép, ha világosak maradnak, maximum csak a széle lesz világosbarna. Félreteszem hűlni.
4. A fehércsoki krémhez először felolvasztom a csokoládét, majd félreteszem. Egy lábasba szórom a cukrot és a lisztet. Összekeverem, felöntöm a tejjel, hozzzáadom a sót, és folyamatosan kevergetve felforralom. Alaposan lefőzöm, azaz besűrítem kb. 10 perc alatt. Muszáj keverni, mert könnyen leég. Keverőgépbe teszem, és addig keverem, amíg ki nem hűl. Ha már szoba-hőmérsékletű, hozzáadom kockánként a vajat, és végül a fehércsokoládét. Csillagcsöves habzsákba töltöm.
5. Magam elé teszem a keksztojásokat, amiknek a közepe nincs kiszúrva. A habzsákból csillagokat nyomok körben a szélükre, mindegyiknek a közepébe adagolok 2-2 evőkanálnyi mango curdöt, és lefedem a közepén lyukas linzerrel. Porcukorral meghintem.