Laktató uzsonnák iskolakezdésre: így készíts fehércsokis-áfonyás müzli szeletet
A szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztro-műsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.
Ezeket láttad már?
Fehércsokis-áfonyás müzli szelet
HOZZÁVALÓK (2 főre)
A müzli szelethez:
80 g Szőlőmag olaj 160 g Zabpehely
50 g Mandula apróra vágott 80 g Pörkölt mogyoró
50 g Pisztácia apróra vágva
40 g Mazsola
10 db Aszalt sárgabarack 2 marék Aszalt áfonya 280 g Méz
20 g Kókuszreszelék 20 g Puffasztott köles 1 ek Mandulaliszt
1 csipet Só
1 tábla Fehér csokoládé
Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény
ELKÉSZÍTÉS
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ''tésztát''.
6. Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
7. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.
A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.