Különleges, de egyszerű finomság: Csokis-körtés torta kávéval
A csokitortát mindenki szereti, egy igazi örök klasszikus, olyan, amihez igazán alkalom sem kell. A jól megszokott receptet persze jó néha feldobni, például így nyáron egy kis gyümölccsel. Most egy olyan pofonegyszerű változatot mutatunk, ahol a csoki mellett a körte és kávé izgalmas találkozása ad új dimenziót a sütinek. Ha ránk hallgatsz, akkor vaníliafagyit is eszel mellé.
Ezeket láttad már?
Hozzávalók nyolc szelethez:
a tésztához: 10 dkg liszt, 2 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 csipet só
a krémhez: 2,5 dkg étcsokoládé, 25 ml feketekávé, 1 nagy tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 db körte, fél citrom leve
a tetejére: 2,5 dkg olvasztott fekete csokoládé
Így készítsd el:
Gyúrd össze a tészta hozzávalóit, formázd cipóvá, csomagold be, és pihentesd húsz percet a hűtőben. Kapcsold a sütőt 180 fokra. Nyújtsd ki a tésztát, nyomkodd egy húsz cm átmérőjű piteformájába úgy, hogy a peremére is jusson. Fedd le sütőpapírral, szórd rá nehezéknek a sütőbabot, süsd elő sütőben 15 percet. A krémhez oldd fel az étcsokit a forró kávéban, majd keverd el a tojást a cukorral, jól keverd el, add hozzá a diót, a lisztet és a sütőport. A körtét hámozd meg, felezd el, vágd ki a csumáját, csavard rá fél citrom levét. Emeld le a sütőpapírt a nehezékkel a tésztáról. Öntsd rá a krémet, helyezd bele a körtét, és told vissza a sütőbe további húsz percre. Végül díszítsd a tetejét olvasztott csokival, és hagyd kihűlni.