Készülj a húsvétra ezzel a finom sonkás fonott kaláccsal!
Ez a kalács biztosan a húsvéti asztal dísze lesz és az sem utolsó szempont, hogy nem csak jól néz ki, hanem finom is.
Ezeket láttad már?
Hozzávalók kb. 10 szelethez: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor
2 dl langyos tej, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1 mokkáskanál só, 5 dkg olvasztott vaj, 20 dkg szeletelt sonka (gépsonka), 2 evőkanál fekete szezámmag a tetejére
Így készítsd el:
Szitáld a tésztához a lisztet egy tálba, készíts a közepébe mélyedést, morzsold bele az élesztőt, szórd rá a cukrot, és öntsd rá a tejet. Pihentesd letakarva meleg helyen tíz percet. Ezután add hozzá a tojást, a sót, alaposan dagaszd ki. Keleszd meleg helyen a duplájára. Kelesztés után borítsd ki a tésztát lisztezett deszkára, vágd három részre és gyúrd át. A cipókat takard le, és pihentesd további tizenöt percet. Ezután nyújtsd mind a három részt kb. 30 cm hosszú, 10 cm széles téglalappá, kend le olvasztott vajjal, és rakd rá a sonkaszeleteket. Tekerd össze a tésztákat hosszú rúddá, majd fond hármas fonással egybe. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A tepsit béleled ki sütőpapírral, fektesd rá a fonatot. Kend meg felvert tojással, szórd meg fekete szezámmaggal, és süsd a sütőben kb. 30-40 perc alatt készre.