Készítsd el a kedvenc péksüteményed: szuperegyszerű kakaós csiga
Dombai Laura megosztja egyik legkedvesebb receptjét: Gyerekkorom egyik kedvenc reggelije volt a kakaós csiga! A mai napig előfordul, hogy megkívánom, viszont ilyen esetekben (főleg a jelenlegi karantén-helyzetben) már magam sütöm meg ezeket a finomságokat a nagymamám receptje alapján. Az adag pont akkora, hogy az egész család jól lakhasson és még jusson belőle későbbre is!
Ezeket láttad már?
Tészta hozzávalói:
60 dkg liszt; 12 dkg olvasztott vaj; 5 evőkanál cukor; 1 db tojás;1 csipet só; 2,5 dl langyos tej (1,5 teáskanál cukor) >>> 2,5 dkg élesztő
Kenéshez:
olvasztott vaj, kakaópor, cukor
Elkészítés:
Langyosra melegítem a tejet egy kis edénybe, majd beleteszem a 1,5 teáskanálnyi cukrot, illetve belemorzsolom a nyers élesztőt. Hagyom felfutni (Ez 2-3 perc maximum). A tészta hozzávalóit összekeverem (beleértve a felfutott élesztőt is), jó alaposan meggyúrom és hagyom 1 órát letakarva kelni. (Én mindig takaró alá teszem, nálam ez a tuti és a mamám is így csinálta).
Utána kinyújtom fél centisre egy gyúródeszkán a tésztát, megkenem olvasztott vajjal, megszórom kakaóporral (én mindig Nesquik kakaóport használok, ami már alapból cukrozott) és cukorral. FONTOS: most nem szabad spórolni, bátran meg kell szórni! Végül feltekerem és ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kis csigákat.
Mehet az előmelegített sütőbe 30 percre 180 fokon! Jó étvágyat!