Új organikus kávéval rukkolt elő a Nespresso
A Nespresso bemutatta új organikus kávéját, amely új életre kelti a Kongói Demokratikus Köztársaság kávétermesztését és közösségeit. Az egyedülálló Nespresso Reviving Origins program célja a kávétermelés fellendítése, és hogy ivóvizet és egészségügyi ellátást biztosítson a helyi közösségek számára
Ezeket láttad már?
A Nespresso bemutatta a KAHAWA ya CONGO organikus kávéját, amelynek újjászületése a márka egyedülálló kezdeményezésének köszönhető. A Reviving Origins program célja a kávétermelés fellendítése a komoly viszontagságoktól (például polgárháborúktól, gazdasági összeomlástól vagy környezeti katasztrófáktól) sújtott régiókban. A Reviving Origins égisze alatt előállított első organikus kávé, a KAHAWA ya CONGO alapanyaga a Kivu-tó vidékéről származik, ahol egy egykor virágzó kávékultúrát majdnem teljesen elpusztított az évtizedeken át dúló polgárháború és az ezzel járó gazdasági bizonytalanság.
A 2019 óta működő Reviving Origins program újra életre keltette már a kávétermelést Zimbabwe, Uganda, Kolumbia, Puerto Rico és legutóbb a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) vidékein, hogy az itteni különleges kávék szezonálisan megjelenhessenek a Nespresso fogyasztóinak csészéjében.
A Nespresso együttműködik a globális nonprofit TechnoServe szervezettel, az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID) és a Virunga Coffee/OLAM International kávékereskedő céggel, hogy Dél-Kivuban 2500 farmert segítve javítsák a kávé minőségét és terméshozamát, meghonosítsák a fenntartható gazdálkodási módszereket, és növeljék a termelők bevételeit. A Nespresso emellett azon is dolgozik, hogy a programot kiterjessze Észak-Kivura, ahol akár további 1700, organikus minősítéssel rendelkező farmer is részt vehet a munkában, 2026-ra pedig 8000 fölé emelkedhet a programban résztvevő kongói termelők száma.
1980-ban a kávé még Kongó második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak, de a 2000-es évek elejére a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a termelés visszaesett (körülbelül az egytizedére), és az iparág súlyos válságba került.
„Kivunak minden esélye megvan arra, hogy a világ legjobb kávétermelő vidékei közé tartozzon, ám az elmúlt években az itt élő emberek hihetetlenül nehéz helyzetbe kerültek. A Reviving Origins programunkban szorosan együttműködünk a kongói farmerekkel, hogy új életre keltsük a kávészektort, és Kivu újra a kivételes minőségű Arabica forrásává váljon, kiszámítható megélhetést biztosítva a termelőknek; emellett létfontosságú szociális támogatásokkal javítjuk a KAHAWA ya CONGO kávé mögött álló közösségek jólétét.” – mondta el Paulo Barone, a Nespresso Coffee Sustainability and Origins Development vezetője.
Paul Sabatine, az USAID kongói programjának igazgatója szerint: „Az, hogy a Nespresso és az USAID együttes erővel dolgozik a KDK kávészektorának felemelkedésén, hatalmas segítséget jelent a kongói termelőknek, akik ma már több és jobb minőségű kávét termelnek, így magasabb jövedelemre számíthatnak. Ennek a partnerségnek köszönhetően a közösségek komoly gazdasági fellendülésre számíthatnak egy olyan régióban, ahol a stabil jövedelem hiánya nagy feszültségeket szült. Örömmel készülünk a folyamatos együttműködésre a Nespresso-val, hogy közösen javíthassuk a farmerek megélhetését.” Will Warshauer, a TechnoServe elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Ez a kávé a kongói farmerek hihetetlen szellemiségét jelképezi, akik rengeteg nehézséget legyőztek, hogy jobb jövőt építsenek családjaik számára. Miközben együtt dolgoztunk velük, hogy gyarapítsuk a termésüket, megfigyelhettük, hogy az elkötelezett felvásárlók, mint a Nespresso – akik magasabb árat fizetnek a jobb minőségért – akár emberek ezreinek életét is jobbra fordíthatják ezen a polgárháború sújtotta vidéken. Nagy jövőt jósolunk a kongói kávénak és a keményen dolgozó termelőknek.”
KIVU-ban új életre kell a kávé és a közösség
Kivuban a polgárháború évtizedei miatt sok farmer hagyta el otthonát és ültetvényét, és a régió jelenleg is komoly gazdasági és egészségügyi nehézségekkel küzd. A kongói háztartások 58 százaléka még ma sem jut tiszta ivóvízhez, a gyermekek 15 százaléka pedig nem éri meg az ötéves kort, aminek elsődleges okai olyan (egyébként megelőzhető és kezelhető) betegségek, mint például a szennyezett vízzel terjedő kórokozók, az akut légúti fertőzések és a malária. Ezért az Eastern Congo Initiative (ECI) nonprofit szervezettel együttműködve a Nespresso egymillió svájci frankot fordít arra, hogy 23 vízvételi helyet hozzon létre a régióban, valamint egy állandó betegelosztó központot és öt mobil klinikát létesítsen, amelyek évente 13 000 orvosi vizsgálatot végeznek el a helyiek körében, és segítik a kolera elleni küzdelmet, ami itt a legkomolyabb egészségügyi problémát jelenti. Abraham Leno, az ECI ügyvezető igazgatója: „Kelet-Kongóban évtizedeken át dúltak a harcok. Ezekben az időkben számtalan ember szenvedett szörnyű veszteségeket, rengetegen meghaltak, a gazdaság összeomlott, és az állami intézmények szinte képtelenné váltak a kongói emberek problémáinak megoldására. De a termelők folyamatosan dolgoztak a földeken, gondozva kávécserjéiket, mert tudták, hogy ez lehet családjuk jövőjének záloga. Ez Kongó igazi szellemisége. A Nespresso megalapította az Asili-t, az ECI által működtetett szociális vállalkozást, ami segít megteremteni ezt a jövőt – stabil megélhetést biztosítva, és létfontosságú alapszolgáltatásokat, például tiszta ivóvizet és egészségügyi ellátást juttatva a családoknak. Az ehhez hasonló változások jelentik a reményt a közösségek újjáélesztésére. ” A Reviving Origins eredményeihez a Nespresso egyedülálló, a kávétermelő országokban meghonosított fenntartható beszerzési modellje, a Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program teremt alapot, amelyben világszerte több mint 120 000 kávétermesztő farmer vesz részt. Öt év alatt (2019 és 2023 között) a Nespresso összesen 10 millió svájci frankot fektet a Reviving Origins program működésébe. A kongói kávé mellett most időszakos jelleggel megkóstolhatjuk a Reviving Origins programból származó ugandai, zimbabwe-i és kolumbiai kávét is, a program hosszútávú célja pedig az, hogy ezek a veszélyeztetett kávék bekerüljenek a Nespresso állandó kínálatába is.
Kongó új reménye
A Kongó keleti részén fekvő Kivu-tó partvidékének csapadékos, gazdag vulkanikus talaja ideális hely egy különleges Arabica-fajta termesztéséhez. Az itt élő kávétermelők organikus módszerekkel gazdálkodnak, tehát a kártevők és a növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, és a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. Ebből a természet és ember közötti összhangból született meg a KAHAWA ya CONGO kávékapszula.
Olvass még többet a Reviving Origins programról és a KAHAWA ya CONGO kávéról a nespresso.com oldalon!