Új organikus kávéval rukkolt elő a Nespresso

2021. augusztus 25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Nespresso bemutatta új organikus kávéját, amely új életre kelti a Kongói Demokratikus Köztársaság kávétermesztését és közösségeit. Az egyedülálló Nespresso Reviving Origins program célja a kávétermelés fellendítése, és hogy ivóvizet és egészségügyi ellátást biztosítson a helyi közösségek számára

A Nespresso bemutatta a KAHAWA ya CONGO organikus kávéját, amelynek újjászületése a márka egyedülálló kezdeményezésének köszönhető. A Reviving Origins program célja a kávétermelés fellendítése a komoly viszontagságoktól (például polgárháborúktól, gazdasági összeomlástól vagy környezeti katasztrófáktól) sújtott régiókban. A Reviving Origins égisze alatt előállított első organikus kávé, a KAHAWA ya CONGO alapanyaga a Kivu-tó vidékéről származik, ahol egy egykor virágzó kávékultúrát majdnem teljesen elpusztított az évtizedeken át dúló polgárháború és az ezzel járó gazdasági bizonytalanság.

A 2019 óta működő Reviving Origins program újra életre keltette már a kávétermelést Zimbabwe, Uganda, Kolumbia, Puerto Rico és legutóbb a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) vidékein, hogy az itteni különleges kávék szezonálisan megjelenhessenek a Nespresso fogyasztóinak csészéjében.

A Nespresso együttműködik a globális nonprofit TechnoServe szervezettel, az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID) és a Virunga Coffee/OLAM International kávékereskedő céggel, hogy Dél-Kivuban 2500 farmert segítve javítsák a kávé minőségét és terméshozamát, meghonosítsák a fenntartható gazdálkodási módszereket, és növeljék a termelők bevételeit. A Nespresso emellett azon is dolgozik, hogy a programot kiterjessze Észak-Kivura, ahol akár további 1700, organikus minősítéssel rendelkező farmer is részt vehet a munkában, 2026-ra pedig 8000 fölé emelkedhet a programban résztvevő kongói termelők száma.

1980-ban a kávé még Kongó második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak, de a 2000-es évek elejére a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a termelés visszaesett (körülbelül az egytizedére), és az iparág súlyos válságba került.

„Kivunak minden esélye megvan arra, hogy a világ legjobb kávétermelő vidékei közé tartozzon, ám az elmúlt években az itt élő emberek hihetetlenül nehéz helyzetbe kerültek. A Reviving Origins programunkban szorosan együttműködünk a kongói farmerekkel, hogy új életre keltsük a kávészektort, és Kivu újra a kivételes minőségű Arabica forrásává váljon, kiszámítható megélhetést biztosítva a termelőknek; emellett létfontosságú szociális támogatásokkal javítjuk a KAHAWA ya CONGO kávé mögött álló közösségek jólétét.” – mondta el Paulo Barone, a Nespresso Coffee Sustainability and Origins Development vezetője.

Paul Sabatine, az USAID kongói programjának igazgatója szerint: „Az, hogy a Nespresso és az USAID együttes erővel dolgozik a KDK kávészektorának felemelkedésén, hatalmas segítséget jelent a kongói termelőknek, akik ma már több és jobb minőségű kávét termelnek, így magasabb jövedelemre számíthatnak. Ennek a partnerségnek köszönhetően a közösségek komoly gazdasági fellendülésre számíthatnak egy olyan régióban, ahol a stabil jövedelem hiánya nagy feszültségeket szült. Örömmel készülünk a folyamatos együttműködésre a Nespresso-val, hogy közösen javíthassuk a farmerek megélhetését.” Will Warshauer, a TechnoServe elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Ez a kávé a kongói farmerek hihetetlen szellemiségét jelképezi, akik rengeteg nehézséget legyőztek, hogy jobb jövőt építsenek családjaik számára. Miközben együtt dolgoztunk velük, hogy gyarapítsuk a termésüket, megfigyelhettük, hogy az elkötelezett felvásárlók, mint a Nespresso – akik magasabb árat fizetnek a jobb minőségért – akár emberek ezreinek életét is jobbra fordíthatják ezen a polgárháború sújtotta vidéken. Nagy jövőt jósolunk a kongói kávénak és a keményen dolgozó termelőknek.”

KIVU-ban új életre kell a kávé és a közösség

Kivuban a polgárháború évtizedei miatt sok farmer hagyta el otthonát és ültetvényét, és a régió jelenleg is komoly gazdasági és egészségügyi nehézségekkel küzd. A kongói háztartások 58 százaléka még ma sem jut tiszta ivóvízhez, a gyermekek 15 százaléka pedig nem éri meg az ötéves kort, aminek elsődleges okai olyan (egyébként megelőzhető és kezelhető) betegségek, mint például a szennyezett vízzel terjedő kórokozók, az akut légúti fertőzések és a malária. Ezért az Eastern Congo Initiative (ECI) nonprofit szervezettel együttműködve a Nespresso egymillió svájci frankot fordít arra, hogy 23 vízvételi helyet hozzon létre a régióban, valamint egy állandó betegelosztó központot és öt mobil klinikát létesítsen, amelyek évente 13 000 orvosi vizsgálatot végeznek el a helyiek körében, és segítik a kolera elleni küzdelmet, ami itt a legkomolyabb egészségügyi problémát jelenti. Abraham Leno, az ECI ügyvezető igazgatója: „Kelet-Kongóban évtizedeken át dúltak a harcok. Ezekben az időkben számtalan ember szenvedett szörnyű veszteségeket, rengetegen meghaltak, a gazdaság összeomlott, és az állami intézmények szinte képtelenné váltak a kongói emberek problémáinak megoldására. De a termelők folyamatosan dolgoztak a földeken, gondozva kávécserjéiket, mert tudták, hogy ez lehet családjuk jövőjének záloga. Ez Kongó igazi szellemisége. A Nespresso megalapította az Asili-t, az ECI által működtetett szociális vállalkozást, ami segít megteremteni ezt a jövőt – stabil megélhetést biztosítva, és létfontosságú alapszolgáltatásokat, például tiszta ivóvizet és egészségügyi ellátást juttatva a családoknak. Az ehhez hasonló változások jelentik a reményt a közösségek újjáélesztésére. ” A Reviving Origins eredményeihez a Nespresso egyedülálló, a kávétermelő országokban meghonosított fenntartható beszerzési modellje, a Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program teremt alapot, amelyben világszerte több mint 120 000 kávétermesztő farmer vesz részt. Öt év alatt (2019 és 2023 között) a Nespresso összesen 10 millió svájci frankot fektet a Reviving Origins program működésébe. A kongói kávé mellett most időszakos jelleggel megkóstolhatjuk a Reviving Origins programból származó ugandai, zimbabwe-i és kolumbiai kávét is, a program hosszútávú célja pedig az, hogy ezek a veszélyeztetett kávék bekerüljenek a Nespresso állandó kínálatába is.

Kongó új reménye

A Kongó keleti részén fekvő Kivu-tó partvidékének csapadékos, gazdag vulkanikus talaja ideális hely egy különleges Arabica-fajta termesztéséhez. Az itt élő kávétermelők organikus módszerekkel gazdálkodnak, tehát a kártevők és a növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, és a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. Ebből a természet és ember közötti összhangból született meg a KAHAWA ya CONGO kávékapszula.

Olvass még többet a Reviving Origins programról és a KAHAWA ya CONGO kávéról a nespresso.com oldalon!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)