Kápráztasd el barátaidat Gordon Ramsay szuper lazac receptjével
Gordon Ramsay új főzőműsorában bejárja a világot, hogy ihletet merítsen, és új ízekkel gazdagítsa repertoárját. A sztárséf a National Geographic sorozatában ellátogat többet között Laoszra, Hawaiira, Marokkóba, még a fagyos Alaszkát is bejárja, ahol a fókahúsfőzés rejtelmeibe is bepillantást nyer. Kedvenc alaszkai receptje azonban nem a fóka, hanem a sült lazac steak, ami nem meglepő, hiszen a lazac nemcsak finom és tápláló, hanem magas omega-3 zsírsav tartalma miatt rendkívül egészséges is. Ramsay receptjével most te is kivívhatod barátaid elismerését, vagy elvarázsolhatod a pasidat. Egy óra alatt igazi gourmet vacsorát készíthetsz.
Ezeket láttad már?
Gordon Ramsay bejárja a világot: őslakosok segítségével készít specialitásokat
Gordon Ramsay bejárja a világot: őslakosok segítségével készít specialitásokat
Grillezett lazacszeletek vajmártással
Hozzávalók a halhoz: 10-17 dkg lazac bőrével, 1 evőkanál szőlőmagolaj, só és bors fűszerezéshez, 1 citrom karikákra vágva
Így készítsd el:
Melegíts fel egy öntöttvas grillserpenyőt vagy -tepsit közepes lángon, amíg átmelegszik, de még nem tűzforró. Irdald be a lazac bőrét, hogy ropogós maradjon. Sózd és borsozd a hal mindkét oldalát ízlés szerint.
Öntsd a szőlőmagolajat a tepsibe, és helyezd a filézett halszeleteket bőrükkel lefelé az edénybe egymáshoz ne túl közel. Pirítsd őket bőrükkel lefelé, míg a bőr aranybarnára és ropogósra nem sül, a hús pedig el nem kezd opálosodni. Fordítsd meg a halat a húsos oldalával lefelé, majd pár másodperc pirítás után fejezd be a sütést.
Vajmártás
Hozzávalók a vajmártáshoz (Beurre Blanc): 2 finomra vágott mogyoróhagyma, negyed csésze gin, negyed csésze fehérborecet, 1 csésze felkockázott vaj hidegen tartva, 2 evőkanál lazacikra, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 1 teáskanál Meyer citrom héja, fél teáskanál fehérbors, só ízlés szerint
Így készítsd el:
Egy rozsdamentes serpenyőben kis lángon süsd áttetszőre a hagymát, majd add hozzá a sót és a gint. Flambírozd gyorsan úgy, hogy a hagyma ne égjen meg. Add hozzá a fehérborecetet, és hagyd elfőni a felét. Add hozzá a felkockázott vajat, és kevergesd folyamatosan a szószt. Ha a vaj teljesen felolvadt, vedd le a tűzről, add hozzá a fehérborsot, a Meyer citrom héját, a metélőhagymát és a lazacikrát.
Ha szeretnél bepillantani egzotikus országok konyhaművészetébe, és egy igazi kulináris kalandozásra vágysz a világ körül, akkor tarts Gordon Ramsay-vel vasárnaponként 22 órakor a National Geographic műsorán.