Így készítsd el a zöldséget, hogy a lehető legtöbb vitamin és antioxidáns maradjon benne!
Folyton nyers zöldséget enni unalmas, bizonyos esetekben pedig kifejezetten hervasztó – mégis ki szeretne nyers brokkolirózsákat vagy karfiolt rágcsálni jó kedvében? Zöldségeket enni azonban kell, mert fogyasztásuk elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, hiszen tele vannak rosttal, antioxidánssal és vitaminnal. Most megtudhatod, hogyan készítsd el őket, hogy az ízük is izgalmas legyen, és a lehető leginkább megőrizzék antioxidáns-tartalmukat!
Ezeket láttad már?
Nem is olyan nehéz eleget enni belőle
Ha nem tudod, hogyan edd meg a napi körülbelül fél kilónyi zöldséget úgy, hogy bele ne halj az unalomba és az ízek hiányába, akkor szükséges némi kreativitás – na meg remek gasztroblogok követése. Ne felejtsd el a krémleveseket, a főzelékeket, a zöldséges smoothie-kat, és az olyan ínyencségeket, mint a ropogósra sütött édesburgonya, a zöldségmártogatós (például hummuszba), az avokádós pirítós, vagy a paradicsompüré, ami gyakorlatilag bármivel isteni– melegszendviccsel, tésztával, sült krumplival (ha édesburgonyából készíted, akkor két legyet ütsz egy csapásra). Tudjuk azonban, hogy néhány főzési módszer csökkenti a zöldségek antioxidáns tartalmát, ezért ahhoz, hogy a lehető leginkább élvezd az egészségre gyakorolt jótékony hatást, érdemes ezt figyelembe venni.
A legrosszabb módszerek
Az talán nem titok, hogy a bő olajban sütés nem a legjobb választás, ugyanis rengeteg felesleges pluszkalóriát ad hozzá a zöldségekhez, az azonban talán meglepő lehet, hogy a vízben főzés után (ami a lehető leginkább csökkenti egy zöldség vitamintartalmát), a párolás a második legrosszabb módszer, amit választhatsz. Mi ezekkel a baj? Hát az, hogy főzés közben sok vitamin kioldódik a vízbe. Persze, azért nem kell kiborulni, ha te vízben főzve szereted a brokkolit, ugyanis egy kísérlet szerint átlagosan 14%-ot veszít a vitamintartalmából így egy zöldség, ami azért nem tragédia.
Mennyi és milyen zöldséget kell enned, hogy a lehető legegészségesebb legyél? Mutatjuk
Mennyi és milyen zöldséget kell enned, hogy a lehető legegészségesebb legyél? Mutatjuk
A tuti befutó
Fogadjunk, hogy ezt ki nem találtad volna, de az antioxidánsok megőrzése szempontjából a legelőnyösebb elkészítési módszer az, ha mikrózod a zöldségeket. Ehhez mindössze egy mikróálló edénybe kell helyezni azokat, két-három evőkanál vízzel meglocsolni (fagyasztott zöldség esetében még erre sincs szükség), lefedni és zöldségtípustól függően 1-3 percig magas hőfokon mikrózni. A sütés és a grillezés sem rossz opció, de ott is vigyázni kell a túl sok zsiradékkal.
Az sem mindegy, melyik zöldségről van szó!
A leginkább a kaliforniai paprikának tesz rosszat, ha nem nyersen fogyasztják – de hát az isteni úgy is, úgyhogy ez nem is baj. Az articsóka, a hagyma és a cékla viszont bármelyik módszert kitűnően bírja, és még vízben főzéskor is megőrzi antioxidáns-tartalmának jó részét. A répának és a zellernek pedig kifejezetten előnyös, ha sütik, főzik, mikrózzák, ugyanis antioxidáns-tartalmuk növekszik a főzés hatására!