Igazi őszi édesség: fehér boros mousse torta szőlővel
Mindig érdemes a szezonhoz leginkább passzoló ételeket, édességeket készíteni. Hogy miért? Egyszer például mert a szezon zöldségei, gyümölcsei olcsóbbak, és biztosak lehetük benne, hogy nem messzi országokból utaztatják ide őket. Ha a szezonális, helyben termesztett ételeket részesíted előnyben még a környezetedet is óvod. Most a szőlő ideje érkezett el, a finom magyar szőlő magában is ízletes, de sokféle süti alapja is lehet, mint például ezé az őszies tortáé:
Ezeket láttad már?
Fehérboros torta szőlővel
Hozzávalók nyolc szelethez:
A tésztához: 4 tojás, 3 evőkanál ásványvíz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kukoricakeményítő
A krémhez: 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 140 ml ásványvíz, 3 dl száraz fehérbor, 6 lapzselatin, 2,5 dl natúr joghurt, 20 dkg kék és zöld szőlő + a díszítéshez
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Válaszd szét a tésztához a tojásokat. Verd a tojásfehérjét kemény habbá, add hozzá a három evőkanál vizet, a vaníliás cukrot, a cukrot és egy csipet sót. Keverd el benne a tojássárgáját. Bélelj ki egy húsz centi átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral, öntsd bele a masszát, majd tedd be a sütőbe 20-25 percre. Amikor elkészült, vedd ki a formából és hagyd kihűlni. A krémhez keverd össze a két tojássárgáját a cukorral, a keményítővel, 140 ml ásványvízzel és a borral, és vízfürdő felett folytasd addig, amíg krémes lesz (10-15 perc). A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe, amikor megpuhult, keverd bele a krémbe, hagyd elolvadni, majd hűtsd kb. 15 percig. Verd kemény habbá a maradék két tojásfehérjét, add hozzá a joghurtot és egy fakanállal forgasd a krémbe. Óvatosan keverd el benne a szőlőszemek kétharmadát. A piskótát tedd vissza a formába, öntsd rá a krémet és pihentesd hűtőben öt órán keresztül. Óvatosan lazítsd fel a tortát a gyűrűből, szórd rá díszítésnek a maradék szőlőt, majd vágd fel nyolc darabra egy éles késsel.