Húsvéti kelt különlegesség: krizantém pirog - Recept
Ne agyalj túl sokat az idei húsvéti menün! Az alábbi különlegesség igazi kuriózum, tökéletes választás az ünnepi asztalra.
Ezeket láttad már?
Húsvéti krizantém pirog recept
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg cukor
- 1 tasak szárított élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 7,5 dkg vaj
A töltelékhez:
- 30 dkg sonka
- 30 dkg reszelt sajt
- fűszerek ízlés szerint
Így készítsd el
1. Keverd el a langyos cukros tejben az élesztőt. Öntsd a liszthez, adj hozzá egy teáskanálnyi sót, üsd bele a tojást, öntsd hozzá az olvasztott vajat és gyúrd össze. Dagaszd sima tésztává , hagyd letakarva tizenöt percet pihenni. Gyúrd át, és keleszd még húsz percig.
2. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett deszkán 30x40 centiméteres téglalappá, majd formálj egy nyolc centi átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket belőle (a maradék tésztát addig gyúrd-nyújtsd, amíg van belőle).
3. Rakj a körökre a sonkából, a sajtból, majd hajtsd félbe- és újra. Tedd az így kapott sziromformákat a nyitott oldalukkal felfelé egy kivajazott 26 centi átmérőjű tortaformába, szorosan egymás mellé, körbe-körbe, a forma szélénél kezdve.
4. Ha az utolsó szirmot is betetted, kend le tojással, majd süsd 180 fokos sütőben negyven perc alatt készre sütjük. Tálaláskor „tépve” szedd szét.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
1 adag: 540 kcal
Tipp: Töltheted szalámival, zöldfűszerekkel is!
Keress még több izgalmas receptet a recepttar.hu oldalon!