Húsvéti finomságok Kárai Dávid gasztroguru ajánlásával #4
Lesd el Kárai Dávid gasztroguru szuper húsvéti receptjeit. Ez a csodás répatorta tökéletes alternatíva, ha egy kis desszerthez támad kedved
Ezeket láttad már?
Fordított répatorta karamellizált almával
Hozzávalók az almához: 20 dkg kristálycukor, 50 ml víz, 2 dkg reszelt gyömbér, 1 púpozott teáskanál miso paszta, 35 dkg savanykás alma A tésztához: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 1,5 teáskanál kínai ötfűszer-keverék, 4 tojás, 1 evőkanál vaníliakivonat, 20 dkg reszelt sárgarépa
Így készítsd el
Először készítsd el az almákat. Ehhez mandolinnal vagy egy éles késsel szeleteld vékonyra az almákat. Kicsumázni nem szükséges, mert a magokat könnyű kiszedni a szeletekből, a magháza pedig megpuhul a sütés végére. Cserébe viszont szép almaszeletek borítják majd a torta tetejét.A cukrot, a vizet és a reszelt gyömbért tedd egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőbe, majd közepes lángon kezdd el melegíteni. Ne kavargasd, csak mozgasd körkörösen a serpenyőt. Amint a cukor elolvad, és elkezd habzani, legyél résen, mert gyorsan odaéghet a karamell. Ha már szép, aranybarna színe van, húzd le a tűzről, óvatosan keverd hozzá a miso pasztát és tedd bele a felszeletelt almát. Tedd vissza a tűzre és addig főzd, amíg a karamell újra fel nem olvad és az almaszeletek megpuhulnak kicsit. Ha kész, tedd félre és hagyd hűlni.
Közben állítsd össze a tésztát. Ehhez a vajat és a cukrot robotgéppel dolgozd jó habosra. Legalább 10-15 perc kell neki, hogy kellően lágy és levegős legyen. Közben a lisztet szitáld át a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel. Folyamatos keverés mellett ad hozzá először a lisztes keverék felét a vajhoz, majd két tojást és dolgozd simára. Ezután jöhet a maradék lisztes keverék és a maradék két tojás. Legvégül forgasd hozzá a reszelt répát.
Ha a tészta összeállt, akkor egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Az alját és a szélét is. Az almaszeleteket vedd ki a karamellszószból és fektesd őket a tortaforma aljába. Igyekezz őket szépen, egyenletesen eligazgatni. Ha ezzel megvagy, mehet rá a tészta. Simítsd el a tetejét, majd a tortaformát tedd rá egy tepsire, így ha kifolyna sütés közben egy kis karamell, akkor csak a tepsit kell elmosni. Süsd 185 fokon 50-55 percig. Mielőtt kivennéd, tűpróbával ellenőrizd, valóban átsült-e. Ha kész, vedd ki, hagyd néhány percig hűlni, majd óvatosan fordítsd ki a formából. A megmarad karamellszósszal meglocsolva tálald.