Húsvéti finomságok Kárai Dávid gasztroguru ajánlásával #4

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lesd el Kárai Dávid gasztroguru szuper húsvéti receptjeit. Ez a csodás répatorta tökéletes alternatíva, ha egy kis desszerthez támad kedved

Fordított répatorta karamellizált almával

Hozzávalók az almához: 20 dkg kristálycukor, 50 ml víz, 2 dkg reszelt gyömbér, 1 púpozott teáskanál miso paszta, 35 dkg savanykás alma A tésztához: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 1,5 teáskanál kínai ötfűszer-keverék, 4 tojás, 1 evőkanál vaníliakivonat, 20 dkg reszelt sárgarépa

Így készítsd el

Először készítsd el az almákat. Ehhez mandolinnal vagy egy éles késsel szeleteld vékonyra az almákat. Kicsumázni nem szükséges, mert a magokat könnyű kiszedni a szeletekből, a magháza pedig megpuhul a sütés végére. Cserébe viszont szép almaszeletek borítják majd a torta tetejét.A cukrot, a vizet és a reszelt gyömbért tedd egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőbe, majd közepes lángon kezdd el melegíteni. Ne kavargasd, csak mozgasd körkörösen a serpenyőt. Amint a cukor elolvad, és elkezd habzani, legyél résen, mert gyorsan odaéghet a karamell. Ha már szép, aranybarna színe van, húzd le a tűzről, óvatosan keverd hozzá a miso pasztát és tedd bele a felszeletelt almát. Tedd vissza a tűzre és addig főzd, amíg a karamell újra fel nem olvad és az almaszeletek megpuhulnak kicsit. Ha kész, tedd félre és hagyd hűlni.

Közben állítsd össze a tésztát. Ehhez a vajat és a cukrot robotgéppel dolgozd jó habosra. Legalább 10-15 perc kell neki, hogy kellően lágy és levegős legyen. Közben a lisztet szitáld át a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel. Folyamatos keverés mellett ad hozzá először a lisztes keverék felét a vajhoz, majd két tojást és dolgozd simára. Ezután jöhet a maradék lisztes keverék és a maradék két tojás. Legvégül forgasd hozzá a reszelt répát.

Ha a tészta összeállt, akkor egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Az alját és a szélét is. Az almaszeleteket vedd ki a karamellszószból és fektesd őket a tortaforma aljába. Igyekezz őket szépen, egyenletesen eligazgatni. Ha ezzel megvagy, mehet rá a tészta. Simítsd el a tetejét, majd a tortaformát tedd rá egy tepsire, így ha kifolyna sütés közben egy kis karamell, akkor csak a tepsit kell elmosni. Süsd 185 fokon 50-55 percig. Mielőtt kivennéd, tűpróbával ellenőrizd, valóban átsült-e. Ha kész, vedd ki, hagyd néhány percig hűlni, majd óvatosan fordítsd ki a formából. A megmarad karamellszósszal meglocsolva tálald.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)