Húsvéti finomságok Kárai Dávid gasztroguru ajánlásával #2
Lesd el Kárai Dávid gasztroguru szuper húsvéti receptjeit. A négynapos hétvége minden napjára ajánl egy szuper finomságot.
Ezeket láttad már?
Erdélyi körözött
Hozzávalók: 12,5 dkg juhtúró, 6 dkg puha vaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csipet őrölt kömény, bors, 1 teáskanál mustár, fél fej lilahagyma, finomra aprítva, 1 löttyintésnyi sör
Így készítsd el
A hagyma és a sör kivételével az összes hozzávalót tedd egy tálba, majd robotgéppel kezdd el simára dolgozni. Amikor már szépen összekeveredett, adj hozzá annyi sört, hogy krémes, jól kenhető masszát kapj. Legvégül kever bele a finomra aprított hagymát. Kóstold meg, ha szükséges, adj hozzá sót, majd tedd be egy éjszakára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek és a vaj visszadermedjen benne.
Sült sonka
Hozzávalók a főzéshez: 1,5 kg füstölt, kötözött sonka, 5 dl Kronenbourg 1664 Blanc búzasör, víz, 3 db babérlevél, 1 teáskanál feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma A mézes-mustáros mázhoz: 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál mustár, 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
Így készítsd el
A hagyományos füstölésű sonkákat kilónként legalább egy órát érdemes főzni, ahhoz hogy puha legyen, ezért kezdésnek mérd le pontosan a sonkát. Ha 1,5 kilós sonkával dolgozol, akkor szorozd meg hatvannal perccel, azaz 1,5x60 az összesen 90 perc. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a sonkád szeletelhetően puha legyen. A sonkát tedd egy akkora edénybe, amiben kényelmesen elfér. Öntsd hozzá a sört és annyi vizet, ami pont ellepi. Add hozzá a babérlevelet, az egész fekete borsot, a megroppantott fokhagymát és a félbevágott vöröshagymát. Közepes lángon kezdd el főzni, majd forrás után a korábban kiszámított módszer szerinti ideig főzd.
Ha letelt a főzési idő, szúrj bele a sonkába egy hústűt vagy fogpiszkálót, hogy ellenőrizni tudd a puhaságát. Ha jónak ítéled, akkor vedd ki a főzővízből és hagyd langyosra hűlni, utána szedd le róla a zsineget. Közben a máz hozzávalóit egy kis edényben melegítsd össze addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne, majd kend meg vele a sonkát. 200 fokos sütőben pirítsd 10 percig, majd kend le újra a maradék páccal és süsd újabb 10 percig. Akkor jó, ha szép, mélybarna színt kap a sonka és ha óvatosan hozzányúlsz, nem tapad az ujjadra a máz. Ha kész, hagyd kihűlni és utána szeleteld vékonyra.