Húsvéti finomságok Kárai Dávid gasztroguru ajánlásával #1
Lesd el Kárai Dávid gasztroguru szuper húsvéti receptjeit. A négynapos hétvége minden napjára ajánl egy szuper finomságot.
Ezeket láttad már?
Húsvéti citromos-gyömbéres linzer
Hozzávalók a tésztához: 250 g finomliszt, 150 g hideg vaj, 1 csipet só, 65 g porcukor, 30 ml habtejszín (vagy tej), 1 db tojássárgája A citromkrémhez: 10 g reszelt gyömbér, 150 ml citromlé, 120 g cukor, 3 db tojás, 150 g vaj
Így készítsd el
Tedd a tésztához a lisztet egy keverőtálba és add hozzá az apró darabokra vágott, hideg vajat. Dolgozd el gyorsan géppel, vagy kézzel. (Dávid szereti gépben csinálni, mert így kevésbé melegszik fel a vaj.) Ezután szitáld bele a porcukrot, add hozzá a sót és jó alaposan dolgozd el benne. Keverd el a tejszínben a tojássárgáját, add hozzá a lisztes keverékhez és dolgozd tovább a tésztát, amíg össze nem áll. Ezután csomagold fóliába és pihentesd legalább fél órát a hűtőben. Közben készítsd el a citromos krémet. Ehhez a vaj kivételével rakj minden hozzávalót egy lábosba és kezdd el közepes lángon melegíteni és gyakran kevergetni.Pár perc elteltével elkezd besűrűsödni, és ezután pillanatok alatt eléri a pudingszerű állagot.
Ilyenkor vigyázni kell, nehogy becsomósodjon, úgyhogy ezt már érdemes kézi habverővel átkavarni és le is húzhatod a tűzről. Passzírozd át szitán, hogy a gyömbérdarabok ne maradjanak benne, majd a kockára vágott vajat robotgéppel dolgozd bele a krémbe és tedd félre hűlni. Nyújtsd ki a pihentetett tésztát vékonyan lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra, majd kiszaggatsd ki. Csinálj minden második közepébe egy kis köralakú szaggatóval lyukat. (Dávid egy habzsák csövét használta.) Pakold tepsire, süsd 175 fokon, 10-12 perc elég is neki. Nem kell hogy nagyon megpiruljanak, elég ha csak megszilárdulnak a kekszek. Ha kész, vedd ki és hagyd kicsit hűlni. Eztán kend meg az aljakat középen citromkrémmel, pakold rá a tetőket és szórd meg porcukorral. Különösen jót tesz neki, ha pár órát állni hagyod.