Hummusz - Egészséges és finom szendvicskrém 10 perc alatt!
A hummuszt (csicseriborsókrémet) többféleképpen is el lehet készíteni: száraz csicseriborsóból, konzerv csicseriborsóból, de akár csicseriborsólisztből is. Vargáné Nagy Szilvia, a Fitti Konyha gasztrobloggere a lehető legegyszerűbb hummusz receptet osztotta meg velünk, amelyet akár 10 perc alatt is el tudsz készíteni!
Ezeket láttad már?
A hummuszt (a hummus arabul csicseriborsót jelent) fogyaszthatod szendvicskrémként, de akár mártogatóst is készíthetsz belőle. Az arab országokban szezámkrémmel (tahinivel készítik), ebbe a receptbe most pirított szezámmag került. Bár a tahini beszerzése se okoz manapság problémát, a szezámmag vásárlása még mindig sokkal egyszerűbb és persze árban is kedvezőbb.
A hummusz kifejezetten egészséges, diétás étel: a csicseriborsó, a szezámmag és az olívaolaj gondoskodik arról, hogy valóban jól lakjunk, nem beszélve arról, hogy tápanyagtartalma szempontjából is igen hasznos a szervezetünk számára.
Ami biztos: Ezt a finom csicseriborsókrémet nemcsak a gyors elkészítés miatt, de az íze miatt is imádni fogod!
Hozzávalók a hummuszhoz
• 2 csicseriborsó konzerv (2*400 gramm)
• 2 dkg szezámmag
• 40 ml olívaolaj
• 1 mk mustár
• friss citrom leve
• csipet cayenne bors (vagy másfajta bors)
• só
Hummusz elkészítése
1. Először pirítsd meg szezámmagot szárazon (zsiradék hozzáadása nélkül) egy serpenyőben.
2. Öntsd le a csicseriborsó konzerv levét egy külön tálba, majd pürésítsd a csicseriborsót botmixer segítségével.
3. Add hozzá a pirított szezámmagot, majd pürésítsd simára az egészet.
4. Keverd a szezámmagos püréhez a mustárt, majd az olívaolajat, végül fűszerezd a hummuszt ízlésed szerint. Ha túl sűrűnek találod, akkor most adhatsz hozzá egy keveset a félretett csicseriborsó levéből.
Szilvi tippjei a hummusz elkészítéséhez
1. A hummusz ízesítéshez sok-sok mindent használhatsz! Ebben az esetben szó szerint értendő: Ahány ház, annyi szokás :) Íme néhány példa: fokhagyma (van az eredeti receptben is, de a friss fokhagyma nem mindenki kedvence…), curry, kurkuma, petrezselyem zöldje, zöldfűszerek, paradicsompüré, pirospaprika, kápia paprika, stb.
2. A hummuszt száraz csicseriborsóból is elkészítheted, bár ez sokkal tovább fog tartani. A csicseriborsó főzési ideje legalább 40 perc, plusz be kell áztatnod már előző nap, hogy ennyi idő alatt valóban meg is főjön. Tapasztalataim szerint nehezebb pürésíteni is, mint a konzerv csicseriborsót.
3. Csicseriborsókrémet csicseriborsólisztből is készíthetsz. Ez szintén gyorsan és egyszerűen megy, előnye a konzervvel szemben, hogy több tápanyag marad a csicseriborsóban, hisz nem kell olyan sokáig főzni. A csicseriborsólisztből készült hummusz receptjét a lap alján találod :)
4. A csicseriborsókrémet házi teljes kiőrlésű kenyérrel szeretem a legjobban. Ha még nem sütöttél otthon kenyeret, érdemes kipróbálnod, mert a házi kenyér egyrészt nagyon finom, másrészt adalékanyagokat sem tartalmaz. A teljes kiőrlésű kenyér receptjét szintén az oldal alján találod :)
Próbáltad már?
Hummusz recept csicseriborsólisztből – Csicseriborsókrém kicsit másként