Hogyan süss diétás húsvéti kalácsot? - 5 tuti tipp a pihe-puha diétás kalács elkészítéséhez!
Tudtad, hogy a húsvéti kalácsot diétásan, azaz finomliszt és fehér cukor nélkül is el lehet készíteni? És hogy a diétás kalács is lehet pihe-puha és mennyei finom?
Ezeket láttad már?
Ha még nem tudod, hogyan süthetsz ilyen szuper diétás kalácsot, olvasd el a következő írásunkat, amelyben Vargáné Nagy Szilvia, a Szilvi ÍzVilág gasztroblog szerzője elárulja, hogyan süthetsz tökéletes húsvéti kalácsot diétásan!
De először nézzük meg, hogy mitől nem egészséges a legtöbb bolti kalács és házi sütésű kalács!
Mi van a bolti kalácsban?
Finomliszt, finomított cukor, adalékanyagok, ki tudja milyen zsiradékok#8230;
Mi van a hagyományos házi kalácsban?
Finomliszt, finomított cukor, sok vaj vagy más zsiradék#8230;
A hófehér bolti kalácsok és sajnos a szintén hófehér színű házias jellegű kalácsok a finomliszttől olyan világosak.
Ezek azok az "alapanyagok" igazából nem szükségesek a finom, puha, egészséges kalács elkészítéséhez, viszont fölöslegesen terhelik a szervezetünket és előszeretettel nőnek zsírpárna formájában a testünkre… Amit ugye egyikünk se szeret(ne), így talán Te sem…
Milyen a tökéletes húsvéti kalács?
1. A tökéletes húsvéti kalács legfontosabb ismérve, hogy finom!
2. Pihe-puha és foszlós...
3. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
4. Számomra a tökéletes húsvéti kalács egészséges, diétás is: Azaz cukor és finomliszt nélkül készül. (Igen, lehetséges! Sőt, tej és tojás sem kell a tökéletes húsvéti kalácshoz#8230;)
Hogyan süthetsz Te is egészséges húsvéti kalácsot? –
1. TIPP: Légy bátor és térj el a megszokottól!
A puha, könnyű kalácshoz nem szükséges sem finomliszt, sem tej, sem pedig tojás. Gondolj csak a kenyérre, amely elkészítéséhez mindössze vízre, lisztre, élesztőre és sóra van szükség!
Nekem nyírfacukorral is szép nagy lett a kalács, de tehetsz bele egy csipet nádcukrot is (a nyírfacukortól elméletileg nem fut fel az élesztő, de nálam csodálatos módon a kalács mégis nagyra nőtt. X-akta?).
2. TIPP: Ne feledd: Gyakorlat (és tapasztalat) teszi a mestert!
Egy jó kalács recept sokat segíthet (a lap alján két szuper kalács receptet is találsz), de tökéletesre csak úgy tudod elkészíteni a kalácsot, ha gyakorolsz és többször megsütöd!
3. TIPP: A kalács kelesztése
Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel, Hűvös-hideg időben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő
4. TIPP: Kalács formában van forma nélkül sütve?
Tapasztalataim szerint a kalács nagyobbra nő, ha simán, azaz forma nélkül sütjük. Ha mégis a forma mellett döntesz, akkor ennek az az előnye, hogy a kalácsodnak biztos szép formája lesz. A kalácsot sütés után azonnal vedd ki a formából, hogy a gőztől ne nedvesedjen át a tésztája!
5. TIPP: A kalács egyszerűsített és gyorsított elkészítése
A kalácsot normál esetben úgy készítjük, hogy először kidolgozzuk a kalács tésztáját, belegyúrjuk a zsiradékot, majd kelesztjük, "kipukkasztjuk", formázzuk (töltjük), végül pedig megsütjük.
Ha gyorsabban és kevesebb munkával szeretnél kalácsot sütni, akkor a gyúrást a következő módon tudod megspórolni:
A kalács tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott margarin. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban a szokott módon dolgozhatsz tovább a tésztával (részletek a lent található Almás kalács és Mákos kalács receptekben).
Szeretnél egy tökéletes húsvéti kalács receptet?
Akkor készítsd el Szilvi Almás kalács vagy Mákos kalács receptjét (a receptért kattints a linkre!)! Biztos siker!
Sok sikert a kalácsok elkészítéséhez!
Hogyan süss diétás húsvéti kalácsot? - 5 tuti tipp a pihe-puha diétás kalács elkészítéséhez! Lehet diétásan is? Hát, persze!