Házi kakaós csiga a gyermekednek uzsonnára: egyenesen Marton Adrienn receptgyűjteményéből
A szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba.
Ezeket láttad már?
Marton Adrienn gasztro-műsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.
HÁZI DUPLA CSOKIS KAKAÓS CSIGA
HOZZÁVALÓK (10 darabhoz):
KAKAÓS CSIGA TÉSZTA
- 50 dkg Liszt
- 10 dkg Margarin
- 2 dl Tej
- 1 db Tojás
- 25 g Élesztő
- 2 ek Kakaópor
- 2 ek Olaj
- 1 cs Vaníliás cukor
- 2 ek Cukor
- 1 csipet Só
ELKÉSZÍTÉS:
1. Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
2. A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
3. Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
5. A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
6. A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.
TÁLALÁS:
Porcukorral megszórva tálaljuk.