Három 30 perces recept Wolf András séftől

2020. május 9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Minden segítség, ötlet, tipp jól jön most, amikor a koronavírus-járvány miatt felborult a megszokott életünk, és újra kell terveznünk mindennapjainkat. Különösen igaz ez, ha a család étkezéseiről van szó: sokunknak okoz nehézséget, hogy nap mint nap egészséges, meleg ételt varázsoljunk az asztalra, lehetőleg gyorsan!

Wolf András séfnek, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének zöldség- és gyümölcsalapú receptjei nemcsak egészségesek, de 30 perc alatt megvannak, sőt akár a család együtt is elkészítheti őket. Hiszen melyik gyerek ne gyúrna örömmel nudlit vagy ne válogatná szívesen a szamócát? Az ilyen közös családi főzések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek a szülői példán keresztül, játékosan ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök jó tulajdonságaival, rendszeres fogyasztásuk pozitív hatásaival. Felfedezhetik, hogy ezek nemcsak egészségesek, de igazán finomak is! Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek hatalmas szerepük van abban, hogy a kisgyermekek minél fiatalabb korban megszeressék a zöldségeket, gyümölcsöket, és az egészséges táplálkozás életük alapvető részévé váljon.

Az Európai Friss Kalandok immár harmadik éve népszerűsíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében. A Program a gyermekes családok figyelmét szeretné elsősorban felhívni a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásira és azok fogyasztásának jelentőségére, mert a kutatások alapján ők fogyasztják belőlük a legevesebbet. A tavaszi időszakban már bőven van választék, hiszen megjelennek a hazai primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a különböző salátafélék, valamint kezdődik a spárgaszezon is.

"A tavaszi szezonban mindenképpen ajánlom a spárgát, a medvehagymát és a retket. Emellett egyre több olyan salátaféle jelenik meg a piacokon, mint a rukkola és a madársaláta, amelyekből egy kis kreativitással ízletes és könnyed, egészséges ételeket tudunk készíteni a család számára" – mondta el Wolf András a szezonális zöldségek kapcsán. Azt is elárulta, milyen trükköt vetett be ebben az új helyzetben, hogy gyermekei minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak nap mint nap.

Mivel nekik is van naponta online oktatás, ezért az iskolás kulacsaikat különböző vegyes zöldség- vagy gyümölcslevekkel töltjük meg. A napi suli végére többnyire minden el is fogy, így nemcsak a tanulás megy jobban, de marad energiájuk a játékra is.

Wolf András szerint nehéz időszak ez mindannyiunk számára, de mivel a boltokban szinte minden kapható, egy kis előre tervezéssel mindennap friss és egészséges étel kerülhet az asztalunkra, amire most talán még nagyobb szükség van. A sztárséf új, zöldség – gyümölcsalapú receptjei is hozzájárulnak ehhez, és mindössze 30 perc alatt elkészíthetők.

Spárgasaláta, szárított sonkával

Hozzávalók:

200 g spárga

80 g szárított sonka szeletelve

4 db bébi római saláta

50 g kaliforniai paprika

50 g koktélparadicsom

20 g petrezselyem

20 g menta

10 g torma

20 g újhagyma

1 db citrom

1 dl olívaolaj

3 g porcukor

bors

Elkészítés:

A spárgát megpucoljuk, majd sós, cukros, citromos vízben leforrázzuk és jeges vízben kihűtjük. A bébi salátákat félbevágjuk és tányérra rakjuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, a paprikát egyforma apró darabokra még a zöldfűszereket és az újhagymát durvára vágjuk az összeset belerakjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a citromot, ráöntjük az olívaolajat és a porcukrot, majd összekeverve hagyjuk állni kb. 10 percig.

Amikor a zöldségek összeértek, ráhalmozzuk a saláta tetejére és szépen eligazgatjuk rajta a szárított sonkát. A tálban maradt salátaöntettel meglocsoljuk és a tetejére reszeljük a tormát.

Hagymaleves édesköménnyel

Hozzávalók:

2 l csirke alaplé

700 g salottahagyma

500 g vöröshagyma

200 g édeskömény

5 dl olívaolaj

300 g vaj

500 g burgonya

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejszín

Elkészítés:

Olívaolajon, kis lángon megpárolunk 6 fej durván vágott vöröshagymát, majd 7-8 perc múlva hozzáadunk 6 fej finomra vágott salottát, és további 6-8 percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük. Ha nem tudunk salottahagymát szerezni, akkor sincs semmi gond, használhatunk nyugodtan annyival több vöröshagymát az elkészítéshez. Felöntjük a csirkelevessel, a hagymát puhára főzzük benne 20-30 perc alatt, majd leturmixoljuk, és közben szép lassan adagolva hozzáadjuk a vajat.

Negyed kiló kockára vágott burgonyát egy gerezd fokhagymával 1-2 percig olívaolajon forgatunk, majd hozzáadunk 1,5 dl vizet. Mérsékelt lángon főzzük addig, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor áttörtjük a krumplinyomón, és belekeverünk 1,5 dl nem túl kemény habbá vert, zsíros tejszínt.

Az édesköményt és a maradék salottahagymát egyforma, apró kockákra vágjuk, egy kevés citromolajjal levákumozzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az édeskömény izgalmas, különleges ízt ad a fogásnak, de ha épp nincs otthon, nélküle is élvezhető lesz a levesünk.

Tálaláskor minden mélytányér közepébe helyezünk egy kanállal a püréből, és körbeszórjuk a marinált édesköményes hagymával. Ízlésesen rátesszük a vízitormaleveleket. A forró levest külön edényből, közvetlenül fogyasztás előtt öntjük rá a betétekre.

Nudli szamócasalátával

Nudli:

1 kg burgonya

3 db egész tojás

200 g liszt

500 g só

150 g vaj



Morzsa:

100 g Pankó morzsa vagy zsemlemorzsa

100 g vaj

60 g nádcukor, de lehet édesítőszer is



Epersaláta:

500 g szamóca

100 g porcukor

2 db citrom

50 g menta

Elkészítés:

A magas keményítő tartalmú burgonyát egyenletes nagy kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy tepsin 5 percig pihentetjük, és áttörjük burgonyanyomón, majd szétterítjük a tepsin, minél nagyobb felületen, hogy a lehető legtöbb folyadék távozzon belőle. Ha kihűlt a burgonya, belekeverjük a tojást, lisztet és a sót. Nem szabad sokáig gyúrni, csak annyira, hogy éppen összeálljon. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, és felvágjuk egyenlő, kb. három cm hosszú és nem egész egy centi széles darabokra. A tenyerünkkel egy határozott, de finom mozdulattal kis hengereket formálunk belőle, és egy tepsin lefagyasztjuk a nudlikat. A fagyasztott nudlikat, sós forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk habzó vajban.

A szamócát megmossuk, egyforma darabokra vágjuk. Belerakjuk egy tálba, összekeverjük a porcukorral, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és belekeverjük a mentát.

A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd beleszórjuk a morzsát, és alacsony lángon rozsdabarnára pirítjuk. Beleszórjuk a nádcukrot. Néhány keverés után levesszük a tűzhelyről, és egy hideg tálba borítjuk, nehogy a serpenyő hőjétől túlpiruljon.

A pirult nudlikat megforgatjuk a morzsában, tányérra rakjuk, és ráhalmozzuk a szamócasalátát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)