Gyermekkorod kedvenc habos sütije diétásan!
Biztos emlékszel még erre az észveszejtő habos süteményre. Neked is ez volt gyermekkorod egyik kedvenc sütije? Vargáné Nagy Szilvia gasztroblogger (Fitti Konyha ) ezen a héten ezt a finomságot ajánlja.
Ezeket láttad már?
Azt viszont biztos nem tudtad, hogy ez a sütemény eredetileg finomliszttel, disznózsírral és 2X20 dkg finomított cukorral készült. Azaz összesen 40 dkg cukorral… Ez azért enyhén szólva is cukormérgezés! Persze gyerekként ez még egyikünket se érdekelte különösebben…
Vargáné Nagy Szilvia gasztroblogger (Fitti Konyha) több lépcsőben ezt a receptet is diétás formába hozta. Jócskán sikerült lefaragni a cukormennyiségből és sikerült még a "nullás" finomlisztet és a sütikbe egyáltalán nem illő disznózsírt is kiiktatni.
A néger kockát is el lehet készíteni egészségesebben, még hozzá úgy, hogy a süti formája és íze megmarad. Sőt még finomabb is lett, mert nem annyira bántóan édes (cukorkóma-mentes) és nincs disznózsír íze... A "tartalom" (alapanyagok) viszont teljesen megváltozott: A kakaós tésztába eritrit (cukorból nulla kalória!), tönköly- és durumliszt került, a habba pedig méz.
Ez a diétás néger kocka garantáltan felnőttkorod egyik kedvenc sütije lesz! Próbáld ki!
Hozzávalók a néger kocka tésztájához
• 12 dkg durum simaliszt
• 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 15-20 dkg eritrit
• 2 dkg kakaópor
• 70 ml étolaj
• 2 dl szénsavas ásványvíz
• 4 tojássárgája
• 1 sütőpor
• 4 kocka min. 70%-os étcsoki (süti tetejére)
Hozzávalók a néger kocka habjához
• 4 tojásfehérje
• 5 nagy ek méz
A néger kocka tésztájának elkészítése
1. A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat is.
2. Hozzáadjuk szitálva a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül az ásványvizet is.
3. A néger kocka tésztáját sütőpapírral bélelt közepes tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütjük.
Néger kocka habjának elkészítése
1. Amíg a tészta sül, a tojásfehérjékből csipet sóval kemény habot verünk.
2. A mézet hozzáadjuk, és gőzön addig verjük (nagyobb edényben vizet forralunk, egy kisebben felverjük a tojásfehérjét, majd a nagyobb edényre tesszük úgy, hogy annak az alja a víz fölött legyen), amíg fényes, sima nem lesz.
Néger kocka összeállítása
1. A habot a kakaós tésztára rásimítjuk, és a sütőbe visszatolva 3-4 percig sütjük, míg kissé karamellizálódik a hab teteje. Ezt lépést ki is hagyhatjuk. Ebben az esetben hófehér lesz a süti
2. Ha kihűlt a néger kocka, 2 kocka gőz fölött megolvasztott étcsokival díszítjük.
Néger kocka
Sütési hőfok: 200 °C
Sütési idő: 20-22 perc
Szilvi tippjei a néger kocka elkészítéséhez
• Ha igazán édesen szereted a sütiket, tegyél a néger kocka tésztájába több eritritet, de használhatsz akár nyírfacukrot is!
• A méz mennyiségén ne spórolj, mert az tartja a habot!
• Ha nem vagy cukorfóbiás, akkor nádcukorral is elkészítheted a tésztát (és akár a habot is)!
• Diabetikus néger kocka: A süteményt cukorbetegek is fogyaszthatják, ha a habot méz helyett eritrittel vagy nyírfacukorral készítjük el.