Exkluzív: 2 pazar húsmentes fogás Jamie Oliver új szakácskönyvéből
Alig hisszük, de az egykori pucér szakács már 20 éve az egyik legnépszerűbb és legismertebb sztárszakács a világon. Jamie Oliver azóta nem csupán egy televíziós gasztroceleb, sokkal több annál, egész birodalmat hozott létre, amely a televíziós műsorok és szakácskönyvek mellett éttermekből, saját márkás termékekből áll.
Ezeket láttad már?
Jamie Oliver rengeteg embert vett rá, hogy merjenek kísérletezni a konyhában, hogy bárki képes arra, hogy otthon túlszárnyalja a félig kész ételeket. Segített megreformálni az angol közétkeztetést, amivel egész trendet indított el a világban. Persze, a sok-sok minden egyéb mellett mégiscsak a legnagyobb öröm, ha Jamie főz! Immár 16 szakácskönyve jelent meg, és idén sem maradhatott el az újabb receptgyűjtemény. A 7-féle megint bebizonyítja, hogy kevés energiával is elképesztően ízletes fogásokat lehet készíteni.
Ezúttal Jamie Oliver fogott 18 kedvelt és népszerű hozzávalót, amelyekhez hétféle receptet is kínál ebben a könyvben. A válogatásba a következő hozzávalók kerültek: brokkoli, karfiol, avokádó, csirkemell, kolbász, lazacfilé, édesburgonya, tonhal, darált hús, tojás, rák, burgonya, kaliforniai paprika, egész csirke, fehér húsú hal, marhasteak, sertés, gomba.
Mi most két szuper, húsmentes fogást mutatunk ízelítő gyanánt a 7-féle című új Jamie Oliver szakácskönyvből, de biztosak vagyunk benne, hogy a többi receptre is kíváncsi leszel!
SÜTŐBEN SÜLT GOMBALEVES
Kenyér, lila hagyma, fokhagyma, kakukkfű és gruyére
4 adag, 50 perc
2 fej lila hagyma - 4 gerezd fokhagyma - ½ csokor friss kakukkfű (10 g) - 300 g barna csiperkegomba - 300 g jóféle kovászos kenyér - 1 l friss zöldség- vagy csirkealaplé - 70 g Gruyère sajt
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Tisztítsd meg és kockázd apróra a lila hagymákat, majd miután eltávolítottad a héjukat, szeleteld vékonyra a fokhagymákat. Tegyél a tűzhelyre közepesen alacsony lángon egy nagy méretű öntöttvas lábost, löttyints bele 1 evőkanál olívaolajat, és szórd rá a kétféle hagymát. Csipkedd hozzájuk a kakukkfűleveleket, és keverd, pirítsd 10 percig, ami alatt felszeleteled a gombákat és 4 cm-es darabokra tépkeded a kenyeret. Szórd az összes gombát a lábosba, öntsd fel az alaplével, és forrald fel. Aztán add hozzá a kenyeret, reszeld bele a sajt nagy részét. Keverd át alaposan, majd reszeld a tetejére a maradék sajtot, és told a sütőbe 25 percre, vagy míg sötéten aranyló és nagyon sűrű lesz. Ízesítsd tökéletesre, és közvetlenül tálalás előtt csepegtesd meg extraszűz olívaolajjal. Egytálnyi kényeztetés.
KCAL: 332 kcal - Zsír: 10,7g - Tel. zsír: 4,4 g - Fehérje: 16,1 g - Szénh.: 42 g -Cukor: 6,9 g - Só: 1g - Rost: 2,9g
Jamie Oliver: 7-féle, Park Könyvkiadó, 2020 C Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Photography: Levon Biss
LAKSA ROSTON SÜLT PADLIZSÁNNAL
Massaman curry, gyömbér, tészta, kókusztej és zúzott kesudió
6 adag, 50 perc
6 nagy méretű padlizsán (egyenként 400 g) - 6 púpozott teáskanál massaman currypaszta - 60 g mézes pörkölt kesudió - 6 szál újhagyma - 6 cm-es gyömbérdarab - 1 konzerv zsírszegény kókusztej (400 g) - 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé - 450 g mie tészta (tojásos)
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Karikázz fel 3 padlizsánt 2 cm vastagon. Keverj össze 1-1 evőkanál olívaolajat és vörösborecetet, 1 púpozott teáskanál massaman currypasztát, sózd, borsozd. Kend át vele a padlizsánkarikák mindkét oldalát, rendezd egy rétegben egy nagy tepsire. Told a sütőbe, süsd roston 40 percig. Közben tegyél fel nagy lángra egy mély, tapadásmentes serpenyőt, süsd benne feketedésig a másik 3 padlizsánt, forgasd, míg kívül elszenesednek, belül megpuhulnak, vedd ki, de a serpenyőt hagyd a lángon. Szórd a mozsárba a kesudiókat, zúzd össze, tedd félre. Tisztítsd meg az újhagymákat, karikázd fel a fehér részeiket (tedd félre a zöldeket), dobd a mozsárba, zúzd össze a maradék currypasztával. Hámozd meg, aprítsd fel a gyömbért, szórd a mozsárba, dolgozd pasztává az egészet. Csíkozd vékonyra a hagymazöldeket, dobd egy tál hideg vízbe, hogy összekunkorodjanak.
Vágd félbe a szenesre sült padlizsánokat, kanalazd a húsukat 1 evőkanál olívaolajjal a forró serpenyőbe. Keverd bele a pasztát 2 percre, öntsd fel a kókusztejjel, az alaplével, 1 evőkanál vörösborecettel, keverd át, forrald fel. Közben lobogva forró, sós vízben főzd ki a tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, szűrd le, porciózd szét a tálkáidban. Ízesítsd tökéletesre a levest, merd a tésztákra, szedd rájuk a padlizsánkarikákat. Szűrd le a hagymazöldeket, forgasd össze kevés vörösborecettel, és a kesudióval szórd a fogásra.
KCAL: 540 kcal - Zsír: 18,3 g - Tel. zsír: 5,3 g - Fehérje: 17,4 g - Szénh.: 83,7 g -Cukor: 14,9 g - Só: 1,7 g - Rost: 14,5 g
Jamie Oliver: 7-féle, Park Könyvkiadó, 2020 C Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Photography: Levon Biss