Az ételek színe árulkodó - mire kell figyelned? Mutatjuk!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amikor a termelői piacon vagy az élelmiszerboltban a gyümölcsök, zöldségek vagy húsok közül válogatunk, a legtöbben azt is megnézzük, milyen a színük. Ha erről neked is az jut eszedbe, hogy persze, hiszen innen következtethetünk arra, hogy mennyire frissek vagy érettek, akkor igazad is van. De gondoltad volna, hogy az élelmiszerek színe valójában jóval többet is elárul róluk?

Az ételek színe árulkodó - mire kell figyelned? Mutatjuk!
Fotó: twomeows / Getty Images

Sok olyan szín van, amely természetesen előfordul az élelmiszereinkben, ennek pedig komoly oka van. Amellett, hogy egy változatos, színes tányér igazán hívogató látványt tud nyújtani, jóval több ásványi anyag és vitamin lehet benne, mint egy kevésbé színgazdag verziót állítunk össze. A legtöbbször ugyanis igaz, hogy minél több szín, annál több egészségügyi előny rejlik egy gondosan összeválogatott tányérban.

Piros

Az olyan élelmiszerek színéért, mint a görögdinnye, az áfonya, a lilahagyma, a paradicsom vagy a paprika, a likopin felel. A kutatások szerint csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát, különösen a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében. De úgy tartják, hogy a rendszeres fogyasztása a szívroham megelőzéséért is sokat tehet. Ha pedig főtt paradicsomszósz formájában fogyasztod, még a felszívódása is hatékonyabb lehet.

Zöld

A zöld gyümölcsök és zöldséget üdítő, zöld színét a klorofill adja. Egyesek, mint például a spenót, a zöldpaprika, a borsó, az uborka és a zeller, luteint is tartalmaznak. A lutein egy másik vegyülettel, a zeaxantinnal együttműködve (amely a kukoricában, a pirospaprikában, a narancsban, a szőlőben és a tojássárgájában is megtalálható) segít megőrizni a szemünk egészségét. K-vitamin- és káliumtartalmuknak köszönhetően pedig, a folsavval együttműködve támogatják a vér és a szív egészséges működését: a K-vitamin a véralvadás fontos tényezője, a kálium pedig a vérnyomás szabályozásában segít.

Narancssárga és sárga

A friss élelmiszerekben lévő narancssárga és sárga pigmentek a béta-kriptoxantin jelenlétére utalnak. Ez egy antioxidáns hatású karotin, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek közötti kommunikációban. Többek közt a sárgarépa, a mangó, a sárgadinnye, az édesburgonya, a sütőtök és a sárgabarack is tartalmazza. Részt vesz az A-vitamin képződésében (ami a megfelelő növekedéshez, valamint a látásunk és az immunrendszerünk egészségéhez is elengedhetetlen), és meggátolja, hogy az oxidatív károsodás a szöveteinkre és a szerveinkre hasson. A narancssárga élelmiszerek közül sok így a rák megelőzésében is szerepet játszik, különösen a tüdő-, nyelőcső- és gyomorrák esetében.

Biztos elegendő vitamint fogyasztasz? Itt a válasz!

Biztos elegendő vitamint fogyasztasz? Itt a válasz!

Fehér

A fehérnek mondható gyümölcsök és zöldségek, mint a fokhagyma, a burgonya, a gyömbér, a gomba, a karfiol és a banán színét az antoxantin adja. De tartalmazhatnak olyan egészségjavító vegyületeket is, mint például az allicin, amely csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint a gyomorráktól és a szívbetegségektől is megóvhat. A banán és a burgonya pedig a káliumnak is kitűnő forrása.

Kék és lila

A kék és lila gyümölcsöket illetve zöldségeket az antocianinok színezik. Ezek a természetes növényi pigmentek többek közt a padlizsánban, a szederben, a lila szőlőben, az áfonyában és a szilvában is megtalálhatóak. Erős antioxidánsként működnek, és a kutatások szerint segíthetnek csökkenteni a különféle rákos megbetegedések, a stroke és a szívbetegségek kockázatát is. Ha bizonytalan vagy, melyikből forrásából fogyassz többet, az áfonyával biztosan nyersz, ugyanis egyes tanulmányok szerint javítja a memóriát, és az egészséges öregedéshez is hozzájárul.

Mire érdemes odafigyelned?

Ezt a hihetetlenül változatos palettát figyelembe véve a legjobb, ha arra törekedsz, hogy minden étkezésed szó szerint színesebb legyen. Alapvetően természetesen arra is ügyelj, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges és tápláló ételek kerüljenek a tányérodra. Ha ez már megvan, akkor próbálkozz azzal, hogy egy adott ételbe minél több színes élelmiszerből válogass, persze úgy, hogy a kalóriabeviteledről se feledkezz meg, és így aligha fordulhat elő, hogy bármilyen tápanyagban is hiányos lesz az étrended.

Forrás: ndsu.edu, blog.fillyourplate.org, timesofindia.indiatimes.com

Amivel még többet tehetsz az egészségedért:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Drámai pillanatokkal zárult az X-Faktor harmadik élő show-ja: az elődöntő előtt esett ki a két legnagyobb esélyes

Drámai pillanatokkal zárult az X-Faktor harmadik élő show-ja: az elődöntő előtt esett ki a két legnagyobb esélyes

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Neked is állandóan fáj a gerinced? - Ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt! (x)

Neked is állandóan fáj a gerinced? - Ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)