Eszterházy torta
Promóció
Születésnapra készülsz, és szeretnéd valami különlegességgel meglepni szeretteidet, barátaid? Ki tudna ellenállni egy krémes-diós süteménynek? Készíts Eszterházy tortát, ezzel garantált sikered lesz!
Ezeket láttad már?
Hozzávalók
12 adaghoz, egy kb 23 cm átmérőjű tortához
Krém
50 ml rum
300 g vaj
50 g enyhén pörkölt darált dió
5 db tojás sárgája
125 g cukor
0.25 db vaníliarúd kikapart belseje
250 ml tej
Felvert lap
20 g liszt
260 g enyhén pörkölt darált dió
300 g cukor
300 g tojásfehérje (kb. 10 db tojás)
Elkészítés
Felvert lap
A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt lapot kenünk zsírozott lisztezett tepsire, és kisütjük 210°C-on 10 perc alatt.
Krém
A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a tojással kikevert cukrot, és 85°C-ig hevítjük, folyamatos keverés mellett. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót. A langyosra hűlt főzetet kihabosítjuk a vajjal és a rummal.
Töltés
A krémet 4-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük egyenletesen. A kidermedt torta tetejét lekenjük forró lekvárral, és áthúzzuk 40°C-os fondánnal, amibe csokoládéval pókháló mintát spinelünk.
A torta oldalát dióval panírozzuk.