Egy nap Párizsban: készítsd el az igazi francia hagymalevest!
Az igazi francia hagymaleves bizony nem tejszínes, sőt, még édeskés is a karamellizált édeshagyma miatt. Ha te is odavagy a francia gasztronómiáért, akkor ezt a fogást mindenképpen érdemes kipróbálnod!
Ezeket láttad már?
Az igazi francia hagymaleves
Hozzávalók:
- 1/4 bögre sótlan vaj
- 5 közepes fej édeshagyma (szeletelve)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/3 bögre száraz fehérbor
- 6 bögre marhahúsleves alaplé (akár kockából)
- 4 szál friss kakukkfű
- 2 babérlevél
- 2 teáskanál fehérbor-ecet
- só és frissen őrölt feketebors, ízlés szerint
- francia baguette-szeletek
- 1 bögre reszelt svájci sajt
- 1 bögre apróra vágott Gruyegrave;re sajt
Így készítsd el:
1. Olvasszuk meg a vajat egy nagy edényben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és főzzük, gyakran kevergetve, amíg aranybarna nem lesz és megkaramellizálódik (kb. 30-40 perc). Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és kevergessük körülbelül 1 percig.
2. Adjuk hozzá a bort, amelynek segítségével felkaparhatjuk az edény aljáról az odaragadt barna hagymadarabokat!
3. Öntsük fel a marhahúsleves alaplével, tegyük bele a kakukkfüvet és a babérlevelet, forraljuk fel. Ezután tegyük takarékra, és főzzük 15-20 percig. Ezután vedd ki belőle a babérlevelet és a kakukkfű-szárakat.
4. Adjuk hozzá az ecetet, sózzuk, borsozzuk.
5. Melegítsük elő a sütőt! Vágjuk fel karikákra a bagettet. Egy sütőlapra helyezzük ezeket a szeleteket és süssük, amíg aranybarnák nem lesznek (kb. oldalanként 1-2 perc).
6. A levest tegyük olyan tányérokba, amelyeket be lehet helyezni a sütőbe. A tányérokba levest és 2 szelet baguett-tet tegyük, majd jól szórjuk meg sajttal. Helyezzük a sütőbe körülbelül 2 percre, és utána fogyaszthatjuk is!