Büntetlenül torkoskodhatsz: egészséges desszertek a karácsonyi időszakra
Ha év közben meg is tudtad állni, karácsony környékén bizony igazi - és felesleges! - önkínzás lenne lemondani a süteményekről. Hogy élvezhesd az ízeket, de a bűntudat is elkerüljön, ajánlunk néhány mennyei és egészséges receptet.
Ezeket láttad már?
Az ízek és az illatok gyakran rég elfeledett emlékeket juttatnak eszünkbe. Az alábbi receptek mindegyikéhez tartozik egy történet és egy kedves emlék is, azonban mindegyik meg lett kicsit reformálva, hogy csak az emlékek rohanhassanak meg minket, ne a kilók.
Banános-mandulás-zabos sütemény
Fagyos február volt, nagyon untam már a telet, ráadásul egy hátam közepére sem kívánt rokonlátogatásra kellett mennem. A nap egyetlen pozitívuma az volt, hogy találkoztam egy rég nem látott barátnőmmel. Ő, mintha csak érezte volna, mire van szükségem, hozott nekem néhány darabot az aznap sütött banános-mandulás-zabos sütijéből. Mennyei volt!
Hozzávalók
3 nagy méretű, érett banán
1 teáskanál vanília aroma
1/4 csésze olíva vagy kókuszolaj
2 csésze zabpehely
2/3 csésze mandula liszt (bio boltokban kapható)
1/3 csésze édesítetlen kókuszreszelék
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál himalájai só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg apró darabokra tört étcsoki
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a szétnyomkodott banánt, az olajat és a vanília aromát. Egy másik tálban keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a fahéjat, a sót és a sütőport és keverd össze, majd öntsd bele a nagyobb tálba és addig keverd, amíg szép, egységes tésztát nem kapsz. Végül szórd bele a csokidarabokat. Ne aggódj, ha egy kicsit lazábbnak érzed a tésztát, mint azt megszokhattad, ennél a sütinél ez nem baj! Szaggass kb. 3 centi átmérőjű darabokat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bevont tepsibe. A tepsit tedd a sütő felső polcára, és süsd a sütiket 12-14 percig. A receptben írt mennyiség kb. 20 db sütit tesz ki.
Csodás csokis muffin - a Mindmegette.hu receptje szerint, egy kicsit megreformálva
Mivel nem vagyok gyakorlott szakács, elhatároztam, hogy a jól bevált finomságaimmal csavarom el a fejét. Az első randevúnk nálam - ilyenkor nincs idő új receptekkel kísérletezni! Még jó, hogy a csokis muffint szinte csukott szemmel is meg tudom sütni, annyira szeretem.
Hozzávalók
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg nádcukor vagy annak megfelelő sztévia
3 evőkanál magas gyümölcstartalmú baracklekvár
fél csomag sütőpor
5 dkg keserű kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A tört csoki kivételével keverd ösze a hozzávalókat úgy, hogy egy homogén masszát kapj - ha nem megy könnyen, használj robotgépet -, majd keverd bele a csoki darabokat is. Adagold a tésztát sütőpapírral kibélelt muffin formákba, és körülbelül 20-25 percig süsd. Ne nyitogasd közben a sütőt, mert összeesik a sütemény!
Régi idők rakott palacsintája
A tejfölös krumplileves és a rakott palacsinta illata még mindig itt van az orromban. Nagyanyám kedvenc ételei voltak, receptjüket pedig továbbadta anyámnak, így tulajdonképpen "behálózták", elcsábították az egész családot, és évtizedeken át rajongva ettük őket. Mostanában már magamnak sütöm, de Vilmi nagymama mindig eszembe jut róla.
Hozzávalók
4 nagy tojás
2 csésze tej
Másfél csésze teljes kiőrlésű liszt
4 teáskanál olíva vagy kókuszolaj
1 csipet só
1 teáskanál nádcukor vagy sztevia
30 dkg darált dió
3-4 evőkanál porrá őrölt nádcukor
Borsodó:
3 dl száraz fehérbor
10 dkg nádcukor
2 tojás
Fél citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál szegfűszeg
A tojásokat, az olajat, a sót és egy teáskanál nádcukrot simára keverünk, majd kisütjük belőle a palacsintákat. (Ne ijedj meg, a teljes kiőrlésű lisztből valamivel vastagabb palacsinták készülnek!). A receptből kb. 30 darabra számíthatunk. Összekeverjük a porcukrot a darált dióval, bőven megkenjük vele az első palacsintát, majd következik a második, ismét a dió és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ha kész, öt percig süssük közepesen előmelegített sütőben. A borsodóhoz habverővel simára keverjük a hozzávalókat, hozzáadjuk a szegfűszeget, majd közepes lángon, folymatos kevergetés mellett fölforraljuk.