Fitos-Dombai Laura megosztja a legfinomabb aranygaluska receptjét
A férjemnél hatalmas sikert arattam vele, Instagramon megosztottam a legutóbbi sütésem eredményét, ami sok követőmet beindított, sorban kaptam az üzeneteket a receptekért, valamint rengetegen el is küldték nekem fényképeken az ínycsiklandó végeredményeket.
Ezeket láttad már?
Mindig jó érzéssel tölt el, amikor inspirációt, ötletet adhatok másoknak, főleg a jelenlegi helyzetben, hiszen egy-egy ilyen finomság segíthet mosolyt csalni a családtagok arcára. Én személy szerint mindig is szerettem sok időt eltölteni a konyhában és a karantén még többet engedett. A jól bevált recepteken kívül most igazán volt időm kísérletezni újdonságok terén is.
Tészta hozzávalói:
60 dkg liszt
2 evőkanál tejföl
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kristálycukor
7 dkg vaj
2 db tojás
1 csipet só
2 dl langyos, cukrozott tej (1,5 teáskanál cukor) >>> ebbe 2 dkg friss élesztő
Felfuttatod az élesztőt. (Belemorzsolod a langyos tejbe az élesztőt, majd letakarod és pár perc alatt fel is fut. Mindezt például egy bögrében teszed.) A hozzávalókat beleöntöd egy tálba, majd alaposan összegyúrod. 1 órát pihenteted/keleszted letakarva a tésztát meleg helyen. (Én mindig a takaró alá teszem.) Ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyújtod egy belisztezett deszkán és pogácsaszaggatóval kiszaggatod.
A kis pogácsákkal az alábbiakat teszed:
1. Olvasztott vajba mártod (vagy megkened mindkét oldalát)
2. Cukrozott darált dióba megforgatod
3. Kivajazott tepsibe vagy hőálló edénybe teszed sűrűn, egymás mellé a kis "pogácsákat" (előtte megszórod a tepsi/edény alját is dióval)
Én egymás mellé tettem őket jó szorosan! A végén megszórtam az egészet egy kevés dióval. Edény/tepsi méretétől függ, hogy a fent írt adag hány edényt/tepsit igényel. Az én hőálló edényem kisebb, ezért duplán készítettem el.
Sütés: Kb. 30-35 perc - 200 fokon - előmelegített sütőben (ha már aranybarna, akkor kész)
Vaníliasodóval tálalod! Jó étvágyat!
Dombai Laura