Csupán öt hozzávalót kell beszerezned és garantált lesz a konyhában sikered!
Szabó Jucus gasztroblogger, az 5hozzavalo.blog.hu szerzője első szakácskönyve június elején jelent meg, mely kifejezetten reggelikre fókuszál. Ismerd meg a tehetséges anyukát, aki szeretné, ha receptjei segítségével minél többen érnének el újabb és újabb sikereket!
Ezeket láttad már?
Nemrég jelent meg első könyved, ami kifejezetten a reggelikre fókuszál. Miért ezt az étkezést választottad?
Egyrészt imádok reggelizni, ha csak tehetjük, nálunk hétköznap is együtt reggelizik a család. Másrészt nagyon sok reggeli recept gyűlt össze a tarsolyomban, amiről azt gondoltam hasznos lehet azoknak, akik nem szeretnék üres hassal kezdeni a napot.
Hogyan született az 5 hozzávaló blogod?
Eredtileg Vendéglátóipari Főiskolán végeztem, a vendéglátás iránti vonzódásom mindig megvolt, de végül az élet az online marketing felé sodort. Amikor megszületett a fiam nem szerettem volna egyből visszamenni dolgozni, de az anyaszerep mellett, szükségem volt még valamire pluszban, amelyben a továbbra is kiélhetem a kreativitásomat. Mivel minden nap főztem, gondolatam, miért ne oszthatnám meg ezt másokkal. Először csak saját magam szórakoztatására készültek a különböző posztok, majd később rájöttem komolyabban szeretnék ezzel foglalkozni.
Mikor fordult a hobbid komolyra?
Több minden is hozzájárult a felismeréshez. Sok baráttól, ismerőstől kaptam visszajelzést, hogy megcsinálták valamelyik ételemet és tényleg úgy sikerült, ahogy leírtam. Jó érzés volt szembesülni azzal, hogy nem csak úgy posztolok a világba, hanem tényleg olvasnak. Közben megszületett a lányom is és rájöttem nem fog menni, hogy visszamenjek nyolc órában dolgozni. Inkább a blogba fektettem az energiámat. Több szakember tanácsát is kikértem, és szerencsére rátaláltam azokra, akik tudtak segíteni, hogy a hobbim legyen a munkám.
Miért pont öt hozzávalóra épül minden recept?
Olyan ételeket akartam mutatni, amik a hétköznapokon is könnyen elkészíthetőek, anélkül, hogy különösebben meg kellene erőltetni magunkat. Az öt hozzávaló pont elég ahhoz, hogy valami finomat tudj alkotni a konyhában, akkor is ha még nem vagy elég gyakorlott, vagy ha nincs sok időd a főzéssel bajlódni.
Hogyan született a könyv?
Már gyerekkoromban is saját szakácskönyvről álmodtam. Nálunk a családban mindenki jól főz, így nálam is egyértelmű volt, hogy megtanulok főzni. Aztán mertem egy nagyot álmodni, és megszületett az 5 hozzávalós reggelik című könyvem. A későbbiekben egy egész sorozatot szeretnék készíteni, ami más étkezésekre vagy tematikára fókuszál. Hiszem, hogy öt hozzávalóból bárkinek sikerélménye lehet. Ha a könyvben található a 25 receptet sorban elkészíted, kellő rutint szerezel, hogy a végén akár egy kenyeret is meg tudj sütni. Ezt a tematikát szeretném a többi könyvemnél is követni.
Hogyan születnek a receptek?
Napközben sokat jövök-megyek, sokszor eszem máshol. Ha beülök egy étterembe már egy alapanyag el tud indítani bennem egy új ötletet, de a szakácskönyvek vagy blogok olvasása is tud inspirálni. A látottak, olvasottak alapján megjelenik egy íz a számban, amit aztán el is készítek.
Melyek azok az alapanyagok, amik sosem hiányozhatnak a konyhádból?
Mindig van darált hús a hűtőmben, ami jó alapja valamilyen húsos tésztának vagy húsgolyónak. A levelestészta is állandó hozzávaló, egy kis zöldséggel, sajttal szuper dolgokat lehet készíteni, de a tésztafélék, a tonhal sem hiányozhat a konyhámból.
Milyen ételeket rendelsz, ha étterembe mész?
Szeretek kísérletezni, imádok új helyeket felfedezni. Nem vagyok oda a tengeri herkentyűkért és a belsőségeket sem kedvelem. Viszont a tésztákat imádom és a különböző húsoknak sem tudok ellenállni. Ha pedig friss koriander van valamiben, akkor azt kötelező megkóstolnom!
Mit szeretnél elérni a későbbiekben?
Szeretném, ha minél többen- akik eddig még nem is hittek magukban, vagy azt gondolták nincs idejük főzni-beállnának a konyhába. Nekik szeretném elkészíteni az 5 hozzávalós könyvek teljes sorozatát, étkezésekre, tematikákra lebontva. Azt hiszem, azért ezzel lesz még egy kis munkám, hiszen most tartunk csak a reggeliknél!