Császármorzsa - Nemesvölgyi Attila receptje
Promóció
Mindenkinek ismerős gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje, a császármorzsa.
Ezeket láttad már?
Számos elkészítési módja létezik ennek az édességnek, azt azonban érdemes tudni, hogy a német gasztronómiában már a Kaiserschmarrn megjelenése előtt is ismert volt ez az omlettszerűen sütött, darabolt tészta. I. Ferenc József osztrák császár és magyar király valószínűleg nem véletlenül adta nevét a legenda szerint félre sikerült palacsintához, hiszen egy egyszerű, mégis nagyszerű ételről van szó, amit ízlés szerint különböző módon lehet készíteni és tálalni egyaránt. Mi most egy finom, germán verziót hoztunk nektek, almapürével kiegészítve. Nézd meg videónkat és készítsd el te is!
Hozzávalók
40 g vaj
4 db tojás
200 g liszt
300 ml tej
1 csipet só
1 csipet porcukor
30 g barnacukor
50 g hántolt szeletelt mandula
4-5 db alma
A lisztet egy tálba szitálom. Egy habverővel belekeverem a tejet, a sót, a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, tovább verem és a tojásos tésztába keverem. Egy nagy serpenyőben vajat hevítek, és beleöntöm a tésztát. A smarnit addig sütöm, míg az alja meg nem pirul. Ekkor az egészet serpenyőstöl 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, így érhetjük el, hogy szép magasra feljöjjön a tészta és kívül is egyenletesen aranybarnára piruljon. Villával kisebb darabokra szaggatom, a serpenyőben ismét kis vajat habosítok, ezen nádcukrot karamellizálok, megpirítom a mandulát és a szabálytalan darabokra szaggatott tésztát gyors mozdulatokkal átforgatom bene. Friss almapürével szervírozom.