Nincs húsvét babka nélkül
Nem kell már sokat várnod, hogy végre elinduljon a négynapos pihenés. Ezt a finom babkát feltétlenül próbáld ki a hétvégén. Picit időigényes, de meglátod ezért a végeredményért megéri a fáradozni.
Ezeket láttad már?
Mogyorós-karamellás babka
Hozzávalók a tésztához: 50 deka liszt, másfél deci tej, 5 deka cukor, 3 deka élesztő, 1 csipet só, 4 tojás, 10 deka vaj A töltelékhez: 30 deka étcsokoládé, 10 deka vaj, 1 csipet só, 15 deka pirított mogyoró, 5 deka cukor, 5 deka kakaópor A tetejére: 10 deka cukor, 5 deka vaj, 1 marék pirított mogyoró
Így készítsd el
Langyosítsd meg a tejet, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt. Hagyd 15 percet állni. Tedd egy tálba a tészta többi száraz hozzávalóját. Olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztes keverékhez, mehet hozzá az élesztős tej és a tojások is. Gyúrd jól össze, majd takard le és hagyd legalább fél napot állni. Míg kell a tészta készítsd el a tölteléket. Olvaszd fel a csokit és a vajat egy tálban. Add hozzá a kakaóport és főzd pár percet. Pirítsd meg külön egy serpenyőben az apróra vágott mogyorót. Keverd össze, a csokival. Amikor megkelt a tészta, oszd ketté, nyújtsd ki mindkét tésztát téglalap formára. Kend meg az egyik lapot a krém felével, tekerd föl hosszában, majd egy késsel vágd ketté. Fond óvatosan egymásba és az így kapott tésztát pihentesd további két órát. Ha letelt az idő, tedd formába és süsd 185 fokon 30-35 perc alatt készre. Csináld meg ugyanezt a műveletet a másik tésztával is. Míg sül a tészta, olvaszd meg a vajat a cukorral, kevergesd addig, míg sűrű karamellt kapsz. Egy másik edényben piríts mogyorót. Végül locsold a karemellt a babka tetejére, majd szórd meg mogyoróval.