Az alma az egyik legkönnyebben elérhető superfood - Próbáld ki ezeket a remek recepteket

2021. március 7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Alma népszerűsítő kampányt indított a Felelős Gasztrohős Alapítvány és az ittaSzezon.com online termelői piactér. Céljuk, hogy megmutassák, milyen sokszínű ez a gyümölcs, és népszerűbbé tegyék a hazai alapanyagok fogyasztását. A kampány keretein belül egy kihívást is indítanak: arra buzdítják a lakosságot, valamint ismert bloggereket, személyeket, hogy mutassák meg, nekik mi a kedvenc almás receptjük, felhasználási ötletük.

Az alma az egyik legkönnyebben elérhető superfood - Próbáld ki ezeket a remek recepteket
Fotó: Shutterstock

Piros, zöld, esetleg gála vagy idared? Sokkal több fajtája van, mint gondolnád. Mítoszok, mesék, szólás-mondások? Sokkal több történet fűződik hozzá, mint gondolnád. A Felelős Gasztrohős Alapítvány és az ittaSzezon! alma népszerűsítő kampányt hirdet a téli időszakra.

“Együnk helyit és szezonálisat” - halljuk egyre több helyről. Azonban a téli, tavasz eleji hónapokban hajlamosak vagyunk az import termékekben keresni a vitamin utánpótlást, és elfeledkezünk az olyan egyszerű, de mégis értékes alapanyagokról, mint az alma. Az alapítvány és az online termelői piactér munkatársai egészen húsvétig tartó kampányukban a héjától a magjáig megismertetik az almát. Céljuk, hogy recept ötletekkel, történetekkel, érdekes információkkal szerethetőbbé, népszerűbbé tegyék a gyümölcsöt.

Sokoldalúsága mellett egészségügyi hatásai, beltartalmi értéke is igen kiváló az almának. “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” - szól a mondás. “Nem véletlenül hangsúlyozzuk a szezonalitást, hiszen az adott területen adott időben elérhető zöldségek és gyümölcsök gyorsabban, frissebben és tápanyagban gazdagabban érkeznek az asztalra. Az almával antioxidánsokat, A-, B- és C vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat is adunk a szervezetünknek, egyszóval amellett, hogy itthon sokféle színben és ízben találjuk, még jót is teszünk vele magunknak; a jelenlegi vírusos időszakban pedig extrán fontos a plusz vitaminbevitel” - mondta el az ittaSzezon!egyik alapítója, Répássy Zsuzsanna.

Egészségünk mellett nem szabad környezetünkről sem megfeledkeznünk. “Rengeteg értékes élelmiszer található itthon is, azonban ezeknek az alapanyagoknak sajnos nem olyan jó a marketingje, mint egzotikus társaiknak. A kampányban szeretnénk megkedveltetni az almát és felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos helyi alapanyagokat vásárolni. Azzal, ha a helyi és szezonális alapanyagokat választjuk, egyrészt a helyi gazdákat támogatjuk, másrészt a környezetre is kisebb hatást gyakorlunk, hiszen ezeket az élelmiszereket nem kellett messzi földről szállítani, csomagolni és mesterségesen érlelni” - mondta el Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Ha szeretnénk egészségesen és fenntarthatóan étkezni, érdemes bevállalni az alma kihívást, és követni a Felelős Gasztrohős Alapítványt és az ittaSzezon!-t a közösségi média felületeken, akik heti rendszerességgel osztanak majd meg érdekességeket, bloggerek, séfek, magánemberek által készített recepteket, hogy megismertessék az alma számtalan felhasználási lehetőségét, és hogy élmény legyen az almafogyasztás az első hazai gyümölcsök érkezéséig.

Ha nem vagy éppen odáig az almáért önmagában, de szeretnéd beiktatni az étrendedbe, akkor kezdd ezekkel a finomságokkal:

Fahéjas almás pite karamellás vaníliafagyival

Hozzávalók: 40 deka liszt, 10 deka vaj, 1 csipet só, 2 tojás, 40 deka alma, 10 deka cukor, 1 teáskanál fahéj, vanília fagyi, karamell öntet

Így készítsd el:

Gyúrd össze a lisztet a vajjal, a tojással és a csipet sóval. Tedd fél órára a hűtőbe, majd ha letelt az idő, nyújtsd ki egy kilisztezett deszkán. Tedd a háromnegyedét egy piteformába. Szúrd meg villával, majd helyezd 180 fokos sütőbe 15 percre. Közben hámozd meg az almát, vágd aprókockára, keverd el a cukorral és a fahéjjal. Tedd a megsült tésztára, majd a tészta negyedével fedd be a tetejét. Süsd további húsz percet. Míg sül a pite készíthetsz házi karamellszószt. Ehhez melegíts fel 10 deka vajat, húsz deka cukorral és egy deci tejszínnel. Amikor kellően aranybarna lesz, leveheted a tűzről. Tálald a sütit vanília fagyival és karamellöntettel.

Illatos almarózsák

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 üveg eper vagy málna lekvár, 2 db nagy alma

50 g porcukor, fél citrom leve, 1 teáskanál őrölt fahéj, cukor és bogyós gyümölcs

Így készítsd el:

A sütőt melegítsd elő 190 ° C fokra. Az almát mosd meg, szedd ki a magházat, negyedeld és vágd csíkokra. Ezután tölts meg egy serpenyőt 3/4-ig vízzel, szórd bele a cukrot, forrald össze. Ha kész, tedd bele az almaszeleteket, főzd öt percig. A szeleteket vedd ki, csöpögtesd le egy tálba félretéve, majd csöpögtesd le a citromlével. A leveles tésztát vágd öt centi széles csíkokra, és kend meg a málna vagy eperdzsemmel. Helyezd rá az almaszeleteket, szórd meg az őrölt fahéjjal, végül tekerd egymás köré. A rózsákat helyezd muffinformákba, kend meg a szélüket a dzsemmel. Süsd 35 percig, közben folyamatosan figyeld, nehogy megégjenek.

Almanyalóka kicsiknek és nagyoknak

Hozzávalók: 1 db alma, 5 dkg étcsoki fondü, 5 dkg fehércsoki fondü

Így készítsd el

Az almát karikázd fel úgy, hogy mindkét oldalán vágj le egy kis részt, majd vágj négy vastagabb szeletet. Tűzz ezekbe egy-egy pálcikát. Olvaszd fel a csokikat, forgass meg két karikát az ét-, kettőt pedig a fehércsokiban.

Egy kanál segítségével rajzolj csigavonalat minden nyalókára a másik színű csokiból, majd egy fogpiszkálóval húzd össze a kétféle csokoládét. Végül tedd legalább fél órára hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen, és már fogyaszthatod is.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)