Anyák napi mentes finomságok: Vietnámi nyári tekercs – vegán életmód és táplálkozási tanácsadó ajánlásával
Madarász Kinga – vegán életmód és táplálkozási tanácsadó megtanít elkészíteni egy különleges nyári tekercset.
Ezeket láttad már?
Szivárványszínű vietnámi nyári tekercs, mogyoróvajas mártogatóssal
Hozzávalók 2 vagy 4 főre snacknek: 200 g füstölt tofu, 2 evőkanál szója- vagy tamari szósz, fél teáskanál fokhagymapor, 8-10 db rizslap, 6-8 szál koriander, 1 db sárgarépa, 1 db kápia paprika, 2 db lilakáposzta levél, negyed kígyóuborka, 2 db zsenge kelkáposzta levél, 80 g rizs tészta (metélt, vagy cérnametélt)
A mogyorós mártogatóshoz: 90 g pálmaolajmentes mogyoróvaj, 15-20 ml szója- vagy tamari szósz, fél lime leve, 60-70 ml víz, opcionális: 1 teáskanál csípős chili szósz
Így készítsd el
Ahhoz, hogy a tofut tökéletesen meg tudd sütni, ki kell préselni belőle a vizet. Tedd két műanyag deszka/tálca/ételdoboz tető és köré hajtogatott, tiszta konyharuha közé a csomagolásból kivett tofut. A felül lévő deszkára (vagy arra, amit használsz) helyezz nehezéket, például 2 db bontatlan növényi tejes vagy gyümölcsleves dobozt, és hagyd minimum 30 percet a súly alatt. Amíg ez az idő eltelik, készítsd elő a zöldségeket. Moss meg mindent alaposan, majd vágd 10-12 cm hosszú vékony csíkokra. Távolítsd el az félbevágott uborkát magjait, de hámozni nem szükséges. Áztasd a rizstésztát forró vízbe, vastagságától függően 4-7 percre, majd szűrd le és öblítsd le hideg vízzel. Vágd a préselt tofut a hosszabb oldala mentén vékony szeletekre és hevítsd fel közepesen magas lángon egy tapadásmentes serpenyőt. Tedd a forró serpenyőbe a szeleteket és süsd a fokhagymás szójaszósszal meglocsolva oldalanként egy-két percig. Kezdődjön a tekercselés: mártsd a rizslapokat egy langyos vízzel teli tálba néhány másodpercre, hogy teljesen megpuhuljanak, majd terítsd egy deszkára terítjük. (Könnyebben kezelhető a lap, ha a deszka picit vizes.) Rakj a feléd eső alsó egyharmadába néhány korianderlevelet, 2 szelet sült tofut, kb. 1 evőkanálnyi rizstésztát és minden zöldségből 4-6 csíkot. Hajtsd rá a zöldségekre a lap alsó részét, majd hajtsd be az oldalait is, és tekerd fel szorosan, de finoman. Keverd össze alaposan a mártogatós összetevőit egy kisebb tálban, de a vizet csak kis adagokban, több részletben dolgozd hozzá. Ne ijedj meg, ha a mogyorókrém kifehéredik, szorgalmas kevergetéssel egy szép selymes, homogén szószt kapsz. Tálalásnál vágd félbe a tekercseket tetszés szerint, illetve tovább turbózhatod friss chili szeletekkel, szezámmaggal, pár csepp lime lével.
Extra tippek: A receptben felsorolt zöldségek nincsenek kőbe vésve, bátran használhatsz mást, ami kéznél van, például cukkinit, gombát, spenótot, fodros kelt. Ha a koriander nem a legjobb barátod, cseréld ki metélőhagymára vagy ki is hagyhatod. Mogyoróvaj helyett tökéletesen működik a mandulavaj is.
Kövesd Kinga Instagram-oldalát @madkinga és nézz meg még több szuper receptet!