Anna Olson sztárséf titkos receptje

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Anna Olsont, a Food Network tévécsatorna cukrászát pozitív hozzáállása és praktikus tanácsai miatt szerte a világban imádják a nézők. A magyar közönség hamarosan személyesen is találkozhat vele, ugyanis a Gourmet Fesztivál vendége lesz május 20-án szombaton. A fesztivál színpadán 15:00-tól Viktória királyné kedvenc teasüteményét, az epres Viktória piskótát készíti majd el. Addig is mutat két tuti receptet.

Lisztmentes csokoládés "ráncos" keksz

Hozzávalók: 270 gramm jó minőségű (65-75%-os) bevonó étcsokoládé, felaprítva, 2 db nagy tojás, szobahőmérsékleten, 100 gramm kristálycukor, 5 ml vaníliakivonat, 5 ml balzsamecet, 130 gramm porcukor, és még egy kevés a kekszek megforgatásához, 60 gramm kakaópor, 7 gramm kukoricakeményítő. 2,5 gramm só, opcionális: 1 kg vanília fagyalt

Így készítsd el:
1. A sütőt melegítsd elő 190°C-ra. Két tepsit bélelj ki sütőpapírral.

2. 180 gramm csokoládét olvassz meg egy kb. 3 centiméternyi, éppen rotyogó vízzel teli lábas fölé helyezett fém edényben. Finoman kevergesd, míg megolvad, majd tedd félre.

3. Elektromos habverővel verd fel a tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. (Kb. 3 perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab). Ezután keverd bele a megolvasztott csokoládét is.

4. A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót add hozzá a masszához (hozzá is szitálhatod), spatulával vagy kézzel keverd össze, majd keverd bele a megmaradt 90 gramm felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet – de néhány perc várakozás után megkeményedik.

5. Egy lapos edénybe önts egy kevés porcukrot. Egy kis fagylaltos kanállal emelj ki egy adag tésztát, ejtsd a porcukorra, ezt és majd minden egyes kanálnyi tésztát forgass meg a porcukorban. A tésztaadagokat helyezd az előkészített tepsire úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Lapítsd le a tenyereddel mindegyik gombócot finom mozdulattal. A kekszeket 10 percig süsd (figyelj, hogy ne süsd túl). A kisült kekszeket hagyd hűlni a tepsiben, amíg kézzel le lehet azokat emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyd teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.

Opcionális: Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vanília fagyit teszel készíthetsz keksz-szendvicseket is!

Málnahabos csokoládétorta

Hozzávalók a tortához: ¾ bögre (100 gramm) sütemény liszt, ⅔ bögre (140 gramm) kristálycukor, negyed bögre (30 gramm) holland kakaópor, fél teáskanál (2,5 gramm) szódabikarbóna, negyed teáskanál (1,25 gramm) só, negyed bögre (60 gramm) hideg, sózatlan vaj, feldarabolva, negyed bögre (60 ml) forró, erős kávé, negyed bögre (60 ml) tej, 1 db nagy tojás, szobahőmérsékleten, 1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat; a málnahabhoz: 400 gramm fagyasztott málna, felolvasztva, levével együtt, 2 bögre (500 ml) habtejszín, 1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat, 1 evőkanál (7 gramm) ízesítetlen zselatinpor, 4 nagy tojás sárgája, 1 nagy tojás, ⅔ bögre (140 gramm) kristálycukor, 3 evőkanál (45 ml) citromlé; a ganázskrémhez: 120gramm étcsokoládé, feldarabolva, fél bögre (115 gramm) sózatlan vaj, 1 evőkanál (15 ml) kukoricaszirup (azonos mennyiségű mézzel helyettesíthető), friss málnaszemek a díszítéshez

Így készítsd el:
1. A torta elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy 23 cm-es tortaformát vajazz ki, és az alját sütőpapírral béleld ki. A sütőforma oldalát hintsd meg liszttel.

2. Egy nagy keverőedénybe vagy álló, tésztakeverővel szerelt konyhai robotgép keverőedényébe szitáld bele a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá a vajdarabokat, és addig keverd, míg állaga finom zsemlemorzsához lesz hasonló.

3. Öntsd egybe a forró kávét, a tejet, a tojást és a vaníliát, keverd el, és az egészet öntsd hozzá a lisztes keverékhez, majd addig keverd, míg sima nem lesz. Ekkor közepesre növeld a keverő sebességét és kb. 3 percig mixeld, míg a tésztakeverék sűrű és világos színű lesz. A tésztát az előkészített tortaformába öntsd át.

4.A tortát körülbelül 30 percig süsd, amíg a közepébe szúrt hústű tisztán ki nem vehető a tésztából. A tésztát 20 percig a sütőformában hagyd hűlni, majd fordítsd egy hűtőrácsra, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

5.A torta összeállításához enyhén vajazz ki egy 23 cm-es levehető oldalú tortaformát és az oldalát sütőpapírral béleled ki, úgy, hogy kissé túlnyúljon a formán. A kihűlt csokoládétortát helyezd a forma aljába.

Így készítsd el a málnahabot:
1. A málnahab elkészítéséhez pürésítsd és csöpögtesd le a málnát, és vegyél ki belőle egy bögrényit (250 ml). A habtejszínt verd fel puhára, keverd bele a vaníliát, és felhasználásig tárold hűtőben. Egy kis edénybe önts negyed bögre (60 ml) hideg vizet, keverd bele a zselatint és tedd félre.

2. Egy nagy fém keverőedényben habard össze a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a citromlevet. Az edényt helyezd egy lábos enyhén rotyogó víz fölé, és keverd addig, míg térfogata megduplázódik és habos lesz. Az edényt vedd le a forró vízről, és keverd bele a megpuhult zselatint (a keverék folyékonnyá válik). Keverd bele a málnapürét is – ez lehűti a keveréket, de mindenképpen ellenőrizd, hogy szobahőmérsékletűre hűlt-e, mielőtt két részletben belehajtogatod a felvert habtejszínt. A habot töltsd a sütőedénybe, és a tetejét egyengesd el (a hab ekkor még elég folyékony). Hűtsd a habot 6 órán keresztül, mielőtt kinyitod a formát (ezt akár egy nappal felszolgálás előtt is megteheted).

Így készítsd el a ganázskrém bevonatot:
1. A bevonat elkészítéséhez helyezd a csokoládét, a vajat és a kukoricaszirupot egy kis fém előkészítő edényben elkeverve egy kis fazék éppen csak forrásban lévő víz fölé, és kevergesd spatulával, míg megolvad. Tedd félre, és hagyd szobahőmérsékletre hűlni, és kissé besűrűsödni (újra felmelegítheted, ha nagyon besűrűsödik vagy korábban készíted el).

2.Vedd le a tortaforma oldalát és hámozd le a sütőpapírt a habról. A tortát helyezd óvatosan egy tálra vagy tortaállványra. Öntsd a ganázskrémet a torta tetejére és tereld a szélei felé, hogy az a torta oldalán megtapadjon, de ne folyjon le. A lehűlt hab megköti a csokoládét ezért gyorsan kell dolgozni. A torta tetejét díszítsd friss málnával és hűtsd felszolgálásig.

Anna Olson sztárséf titkos receptje Anna Olson, a Food Network sztárcukrásza Magyarországra jön, és megosztja legjobb receptjeit és sütési tippjeit

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ezek 2024 legmenőbb téli cipő - Most kedvezményesen is lecsaphatsz rájuk!

Ezek 2024 legmenőbb téli cipő - Most kedvezményesen is lecsaphatsz rájuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)