Almás rétes - A legdiétásabb és legegyszerűbb süti
Bár karácsony már elmúlt, a finom, diétás és az egyszerűen elkészíthető sütik szezonja még mindig tart!
Ezeket láttad már?
Ha hiszed, ha nem, az almás rétes az egyik legdiétásabb süti. Persze csak abban az esetben, ha diétásan készítjük el, azaz nagyjából úgy, ahogy azt Vargáné Nagy Szilvia gasztroblogger \ (Fitti Konyha ) receptjében is olvashatjuk.
Hogy mitől diétás egy rétes?
Szilvi szerint ez két dolgon múlik: Egyrészt a tésztán, másrészt a tölteléken. A tészta mennyisége ennél a rétesnél szinte elhanyagolható, olyan nagyon vékony (azaz viszonylag kevés kalóriát tartalmaz). Ráadásul már lehet teljes kiőrlésű réteslapot is kapni, ami ugye sokkal jobb választás, mint a sima réteslap (bár a tészta mennyisége miatt akár ez is megfelelhet esetünkben). A réteslapokat mindenféleképpen meg kell kennünk valamennyi zsiradékkal, hogy végül leveles legyen a rétesünk, de a zsiradék minőségével és mennyiségével szintén lehet játszani.
A töltelék is lehet diétás. Ehhez talán az egyik legfontosabb lépés, hogy ne cukrozzuk agyon a tölteléket, másrészt, hogy a finomított cukor helyett használjunk valami egészségesebb édesítőt. Ez a helyzettől függően lehet nyírfacukor, nádcukor, eritrit, stb. Az alma kifejezetten jó választás egy diétás sütemény esetén, főleg, ha édes fajtát választunk, amelyet utólag alig kell édesíteni.
Ennek az almás rétesnek nagyon nagy előnye, hogy az almát nyersen tesszük a rétesbe, sőt még a levét sem kell kinyomkodni! Így nem csak időt takaríthatsz meg, de sok értékes tápanyagot is megmenthetsz.
Így ennek az almás rétesnek valóban pofonegyszerű az elkészítése, még akkor is, ha még soha nem sütöttél rétest! Szilvi részletes receptje alapján biztos Te is meg tudod sütni! Ha belejössz a munkafolyamatba, akkor mindössze 15 perc alatt a sütőbe kerülhet ez a rétes!
De ha igazán gyorsan tudsz almát reszelni, akkor akár 10 perc is elég lehet. :) Tégy egy próbát!
Hozzávalók az almás rétes tésztájához
• 1 csomag réteslap (2 X 3 db réteslap, ha lehet teljes kiőrlésű.)
• 3 ek olvasztott kókuszzsír
Almás töltelék hozzávalók
• 1 kg alma lereszelve
• 20 dkg búzacsíra + 2 marék búzacsíra
• 5-10 dkg nyírfacukor / nádcukor
• 1 citrom héja és leve ízlés szerint
• pici gyömbér lereszelve
• fahéj
• 2 marék mazsola
• porcukor (nyírfacukorból vagy nádcukorból) a szóráshoz
Almás rétes elkészítése
1. Először is melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd olvaszd fel a kókuszzsírt.
2. Reszeld le az almát, add hozzá a cukrot, a fahéjat, a mazsolát. Reszelj bele egy kis gyömbért (ezt akár el is hagyhatod), a kezeletlen citrom héját és még a citrom levéből is facsarj valamennyit a töltelékbe.
3. Keverd a búzacsírát az almás töltelékbe, kóstold meg, hogy elég édes-e számodra. Ha még hiányát érzed valaminek, nyugodtan add hozzá a töltelékhez. Lényeg, hogy Neked finom legyen!
4. Helyezd az első réteslapot a nyújtódeszkára, locsolj rá egy keveset az olvasztott kókuszzsírból, majd kend szét a kezeddel gyors, de azért óvatos mozdulatokkal.
5. Helyezd a második lapot az elsőre, kend meg, majd ismételd meg ezt a harmadik lappal is.
6. A harmadik lap egyik széléhez közel szórd meg a réteslapot egy markéknyi búzacsírával, úgy hogy a rétes két végét 1-2 cm szélesen szabadon hagyd (ezt kell majd a végén behajtani).
7. Most pedig jöhet a búzacsírás részre az almás töltelék fele.
8. Tekerd fel a rétest, majd finoman nyomkodd be az ujjaiddal a rétes két végét.
9. Tedd a rétest sütőpapírral kibélelt tepsire.
10. Készíts el ugyanígy a 2. rétes is.
11. Süsd a réteseket kb. 30 perc alatt szép aranybarnára :)
12. Ha szépen szeretnéd felszeletelni a rétest, hagyd a rétest pihenni. Ha ez nem számít, akkor várd meg míg kissé kihűl (a forró alma csúnya dolgokra képes) és láss(atok) neki!
Almás rétes
Mennyiség: 2 rúd
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: kb. 30 perc
Szilvi tippjei az almás rétes elkészítéséhez