Almás chimichanga, ahogy Nagy Szofi szereti!
Ma az egyik kedvenc desszertem receptjét osztom meg veletek. Otthoni karanténba vonulásom előtt nagyon szerettünk az Arriba Taqueria-ba járni, viszont most, hogy nincs rá lehetőségünk, gondoltam megcsinálom magunknak ezt az isteni édességet!
Ezeket láttad már?
Tésztához:
400g búza finomliszt
8ek oliva olaj
Kb. 2,5dl víz, illetve amennyit felvesz
0,5mk só
2mk sütőpor
Étolaj a sütéshez
Töltelékhez:
4db nagyobb alma felkockázva
15dkg vaj + 5dkg olvasztva a kenéshez
10dkg cukor (ízlés szerint)
1 vaníliás cukor
2-3mk fahéj (ki hogy szereti)
Fél csomag vaníliás pudingpor
Szóráshoz és tálaláshoz:
20dkg cukor
5 kiskanál fehéj
Vanília fagyi
A tésztához a hozzávalókat ősszegyúrjuk, majd pihentetjük 30 percet. Egy puha légies tésztát kell kapnunk, ami teljesen elválik az edény falától.
Dombai Laura megosztja isteni aranygaluska receptjét
Dombai Laura megosztja isteni aranygaluska receptjét
A töltelékhez az almát vajon megpároljuk és ízesítjük a cukorral, fahéjjal és a vaníliás cukorral. Addig pároljuk, hogy bebarnuljon és éppen hogy ropogjon még a fogunk alatt.
Ha levet engedett és megpárolódott utolsó lépésként hozzákeverjük a pudingport.
Ha a tészta megpihent, akkor kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk, egy kb. 15cm átmérőjű tálat ráhelyezünk és körbevágjuk egy éles, hegyes késsel. Addig ismételjük, amíg van tésztánk.
Marton Adri isteni epres-rozmaringos francia galette-jét így készítheted el
Marton Adri isteni epres-rozmaringos francia galette-jét így készítheted el
Ha megvan a kerek tésztalapunk egy kicsit még nyújtunk rajta, megkenjuk az olvasztott vajjal majd a közepébe helyezünk 1,5 evőkanál tölteléket. Meghajtjuk a tésztát, mintha hortobágyit töltenénk, ezután megtűzzük két oldalról egy-egy fogpiszkálóval.
Megfordítjuk és megkenjük vajjal a tetejét és az oldalait. Ezzel kész is van a batyunk, mehet a forró olajba és aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Az olajból kivéve meghempergetjük a fahéjas kristálycukorban, majd kivesszük a fogpiszkálót. Még egy kis extra szórással és vanília fagyival tálaljuk.