A tél kedvenc desszertje: Gőzgombóc, mint a hüttékben
Nem telhet el úgy a tél, hogy nem ettél volna legalább egyszer egy finom házi gőzgombócot. Most otthon is megpróbálhatod elkészíteni.
Ezeket láttad már?
Gőzgombóc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 3 deci tej, 3 deka élesztő, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál cukor, 25 deka vaj, mák, lekvár
Így készítsd el
Langyosítsd meg a tejet a 2 evőkanál cukorral, morzsold el benne az élesztőt, hagyd tíz percet állni, míg felfut. Tedd egy tálba a lisztet, add hozzá az olajat és az élesztős tejet. Gyúrd össze, majd ha kész vagy nyújtsd ki a tésztát vékonyra. Vágd fel négyzetekre és halmozz mindegyik közepébe egy teáskanál lekvárt. Tapaszd össze a tésztákat, formálj gombócokat. Pihentesd legalább 25 percig, majd rakj egy lábasba vizet, a tetejére pedig helyezz egy nagy fém szűrőt. Melegítsd fel a vizet, amikor forr, tedd rá szűrőbe a gombócokat, majd fedd le egy fedővel az edény tetejét. Főzd alacsony fokon húsz percig. Míg főnek a gombócok, olvaszd fel a vajat, keverd össze a mákkal és a maradék cukorral. Végül forgasd bele a gombócokat.