10+1 egészséges hozzávaló, ami a Te konyhádból sem hiányozhat!
Vajon a Te konyhádban mennyi található meg az alábbi hozzávalókból? És mi a helyzet a helyes arányokkal?
Ezeket láttad már?
A következő listát Vargáné Nagy Szilvia, a Szilvi ÍzVilág gasztrobloggere osztotta meg velünk.
Szilvi azokat az alapanyagokat, egyéb hozzávalókat és élelmiszereket gyűjtötte össze, amelyeket mindenképpen érdemes otthon tartanod, ha szeretnél egészségesen sütni-főzni.
A csoportokon belül természetesen mindenki kiválaszthatja az ízlésének megfelelő gabonafélét, lisztet, édesítőszert. Ami nagyon fontos: Kombináld minél változatosabban a hozzávalókat! A változatos táplálkozás az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alappillére!
Szeretnél Te is egészségesen sütni-főzni, de valamilyen hozzávaló mindig hiányzik a polcról? Nem gond! A következő lista segít abban, hogy egészséges alapanyagokkal töltsd fel a konyhád és kamrád polcait!
Alapanyagok 1. csoport - Ezekből mindig legyen otthon!
1. Gabonafélék: barna rizs, bulgur, köles, hajdina, árpa, tönkölybúza, zabpehely, búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, stb.
2. Lisztek: durum simaliszt, Graham-liszt, teljes kiőrlésű lisztek vegyesen, zabpehelyliszt, rizsliszt, lenmagliszt, stb.
3. Durum tészta, teljes kiőrlésű tészták ("tojásos" tészták inkább nem, a legtöbb finomliszttel készül!)
4. Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, stb.
5. Fűszerek: friss és szárított zöldfűszerek, vega-mix (nátrium-glutamátot/ízfokozót tartalmazó fűszerek nem!), fűszerpaprika, kurkuma, curry, bors
6. Édesítőszerek: méz, stevia, nyírfacukor/xilit, eritritol, nádcukor
7. Zöldségek: 2-3 féle mirelit zöldség, szezonális zöldségek, salátának valók (friss)
8. Gyümölcsök: friss szezonális gyümölcsök, citrom, télen: mirelit málna, eper, erdei gyümölcs
9. Olajos magvak: dió, mák, lenmag, lenmagpehely, szezámmag, mandula, stb.
10. Zsiradékok: kókuszzsír, sütéshez való étolajok, hidegen sajtolt olívaolaj, lenmagolaj, stb.
+1: A nélkülözhetetlen csokoládé! De minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét válassz, a tejcsokit inkább felejtsd el!
Alapanyagok 2. csoport – Állati eredetűt csak takarékosan!
Ha nemcsak az alakodra ügyelsz, hanem az egészség is fontos számodra, akkor a következő alapanyagokkal inkább takarékoskodj! Ennek leginkább az az oka, hogy ezek az alapanyagok erősen megterhelik a szervezetünket. Nehéz őket megemészteni és többek között magas koleszterintartalmuk miatt károsan hatnak a szív- és érrendszerre.
Sajnos az ízületeinket sem kíméli a fehérjedús táplálkozás, így ez már a második ok, hogy mérsékletesen fogyaszd a következő négy állati eredetű élelmiszercsoportot:
1. Húsok: sovány húsok (csirke, pulyka, hal, nagyon ritkán sovány sertés és marha)
2. Tejtermék: (cukrozatlan) túró, joghurt, tejföl, kefír, stb. (házi a legjobb!)
3. Tojás
4. Állati eredetű zsiradékok (vaj, kacsazsír, stb.)
Szilvi tippje:
Egészséges hozzávalókból egészséges ételek – Hogyan?
Ha szeretnél egészségesen táplálkozni és persze finomakat enni, akkor keresd fel a Szilvi ÍzVilág gasztroblogot, ahol diétás ételek, diétás receptek és süti receptek egész tárházát találod!