Ez a növényi fehérjeforrás igazi proteinbomba, és szinte biztos, hogy eddig alábecsülted a szuperképességét

2025. március 31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az egészséges étkezéshez keresel egy új, izgalmas összetevőt, ami nemcsak finom, hanem valódi tápanyagbombát is jelent? Létezik egy olyan zöldség, amely lehet, hogy már régóta ott lapul a konyhád polcán, és most végre ideje lenne megismerkedned az igazi erejével. Az alábbiakban bemutatjuk azt az étkezési lehetőséget, amely nemcsak az egészségedet támogathatja, hanem egyúttal könnyedén beépítheted a mindennapi étrendedbe is!

A texturált szója fehérje a jövő fehérjeforrása, amely nemcsak proteinben gazdag és tápláló, hanem gazdaságos is
A texturált szója fehérje a jövő fehérjeforrása, amely nemcsak proteinben gazdag és tápláló, hanem gazdaságos is
Fotó: Tom Werner/Getty Images

Amikor egészséges táplálkozásról van szó, sokan a fehérjében gazdag húsokat, tojásokat vagy tejtermékeket részesítik előnyben. Azonban van egy alternatíva, amely könnyedén helyettesítheti ezeket, miközben az étrendünk változatos és tápláló marad. Ráadásul ez az összetevő nemcsak a vegetáriánusok vagy vegánok számára kínál remek megoldást, hanem mindenkinek, aki szeretné csökkenteni a húsfogyasztást anélkül, hogy lemondana a fehérje és a tápanyagok fontosságáról. És hogy mi a titka? Az, hogy egy valódi proteinbomba!

Alapja a szója

A szója már évtizedek óta fontos szereplője a vegetáriánus és vegán emberek étrendjének, ám valójában nemcsak nekik, hanem mindenkinek érdemes felfedeznie ezt a csodálatos fehérjeforrást. A szója különböző formái, mint a tofu, tempeh vagy éppen a szója tej, nemcsak ízletesek, hanem tele vannak értékes tápanyagokkal is, amik segíthetnek az egészséges életmód fenntartásában.

De vajon mennyire ismerjük a szója igazi potenciálját? A proteinbombákról beszélve, egy különleges szója alapú termék most egyre nagyobb figyelmet kap, és talán még te is meglepődsz majd, amikor megismered az előnyeit.

Ez pedig nem más, mint a texturált szója fehérje, más néven texturált zöldségfehérje vagy TVP. „Bár régebben ez egy olyan termék volt, amit csak a vegetáriánusok használtak, ma már sokan, akik szeretnék javítani az étrendjüket vagy csökkenteni a húsfogyasztásukat, rendszeresen beépítik a diétájukba” – mondja Laura Parada, táplálkozási szakértő, aki hozzátette, hogy a termék rendkívül sokoldalú és könnyen elkészíthető.

Nem eszel elég egészséges proteint, és eddig nem is tudtál róla

Nem eszel elég egészséges proteint, és eddig nem is tudtál róla

Magas fehérjetartalmú húsalternatíva

Bár a texturált szója fehérje feldolgozottnak tűnhet, valójában természetes: „Nem tartalmaz semmiféle kémiai adalékanyagot vagy színezéket” – hangsúlyozza Parada. „Továbbá az íze és illata szinte semleges.” Akárcsak a tofu, a texturált szója fehérje is felveszi annak az ételnek az ízét, amellyel elkészítjük. Azonban a tofuval ellentétben a textúrája inkább a húséra hasonlít – ezért gyakran fő összetevője az olyan húsalternatíváknak, mint például a húsgolyók vagy a hamburgerek.

„Nagyon hasonlít a hús textúrájára, és különböző módokon – szeletelve, csíkokra vágva vagy pogácsákká formálva - elkészíthető” – állítja a szakértő, aki azt is megjegyzi, hogy mivel gyakran szárított formában árulják, tárolható a kamrában. Mindemellett tápanyagokban is gazdag: „A texturált szója fehérje magas minőségű fehérjét kínál, kevesebb zsírral, mint az állati eredetű termékek” – teszi hozzá Parada. „Minden egyes csésze szárított szója fehérje körülbelül 48 g fehérjét és 300 kalóriát tartalmaz, így könnyű és rendkívül laktató választás.”

Hogyan készítsd el a texturált szója fehérjét?

Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod, és vásárolsz egy csomag texturált szója fehérjét, kíváncsi lehetsz, mi a következő lépés. Nem, nem eheted meg közvetlenül a zacskóból – először is, vízben kell hidratálni körülbelül 15 percig. Egyszerű, ugye?

Miután elérte a húsos állagot, Parada szerint egy „tiszta vászonként” fog szolgálni. Ugyanúgy használhatod, mint a húst, például bolognai szószban, chili-ben, tacóban, húsgolyókban, hamburgerekben, salátákban és még sok másban. „Sokan alaplében, vízben, szójaszószban és fűszerekben áztatják, hogy fokozzák az ízét” – említi meg a szakértő, és azt is megjegyzi, hogy édes ételekhez is adható, például sütikhez és pitékhez.

A texturált szója fehérje másik előnye, hogy gazdaságos. „Miután hidratáltad, a térfogata több mint kétszeresére nő, így nagyon hatékonyan lehet alacsony költségvetésű ételeket készíteni a segítségével” – mondja Parada. Kell ennél több érv, hogy megkóstold?

Forrás: vogue.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:52
01:52
 

Ez is érdekelhet

8 élelmiszer, amit eddig te sem a hűtőszekrényben tároltál, pedig valójában ott kellene

8 élelmiszer, amit eddig te sem a hűtőszekrényben tároltál, pedig valójában ott kellene

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 10+1 hasznos tipp a pollenszezonra, amiért nagyon hálás leszel (x)

Íme 10+1 hasznos tipp a pollenszezonra, amiért nagyon hálás leszel (x)

Megmondjuk, melyik mozgásforma passzol hozzád leginkább (x)

Megmondjuk, melyik mozgásforma passzol hozzád leginkább (x)

5 dolog, amit tudnod kell, ha PCOS-ed van és hullik a hajad (x)

5 dolog, amit tudnod kell, ha PCOS-ed van és hullik a hajad (x)

Tudtad? Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)

Tudtad? Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)