Ez a növényi fehérjeforrás igazi proteinbomba, és szinte biztos, hogy eddig alábecsülted a szuperképességét
Az egészséges étkezéshez keresel egy új, izgalmas összetevőt, ami nemcsak finom, hanem valódi tápanyagbombát is jelent? Létezik egy olyan zöldség, amely lehet, hogy már régóta ott lapul a konyhád polcán, és most végre ideje lenne megismerkedned az igazi erejével. Az alábbiakban bemutatjuk azt az étkezési lehetőséget, amely nemcsak az egészségedet támogathatja, hanem egyúttal könnyedén beépítheted a mindennapi étrendedbe is!
Ezeket láttad már?
Amikor egészséges táplálkozásról van szó, sokan a fehérjében gazdag húsokat, tojásokat vagy tejtermékeket részesítik előnyben. Azonban van egy alternatíva, amely könnyedén helyettesítheti ezeket, miközben az étrendünk változatos és tápláló marad. Ráadásul ez az összetevő nemcsak a vegetáriánusok vagy vegánok számára kínál remek megoldást, hanem mindenkinek, aki szeretné csökkenteni a húsfogyasztást anélkül, hogy lemondana a fehérje és a tápanyagok fontosságáról. És hogy mi a titka? Az, hogy egy valódi proteinbomba!
Alapja a szója
A szója már évtizedek óta fontos szereplője a vegetáriánus és vegán emberek étrendjének, ám valójában nemcsak nekik, hanem mindenkinek érdemes felfedeznie ezt a csodálatos fehérjeforrást. A szója különböző formái, mint a tofu, tempeh vagy éppen a szója tej, nemcsak ízletesek, hanem tele vannak értékes tápanyagokkal is, amik segíthetnek az egészséges életmód fenntartásában.
De vajon mennyire ismerjük a szója igazi potenciálját? A proteinbombákról beszélve, egy különleges szója alapú termék most egyre nagyobb figyelmet kap, és talán még te is meglepődsz majd, amikor megismered az előnyeit.
Ez pedig nem más, mint a texturált szója fehérje, más néven texturált zöldségfehérje vagy TVP. „Bár régebben ez egy olyan termék volt, amit csak a vegetáriánusok használtak, ma már sokan, akik szeretnék javítani az étrendjüket vagy csökkenteni a húsfogyasztásukat, rendszeresen beépítik a diétájukba” – mondja Laura Parada, táplálkozási szakértő, aki hozzátette, hogy a termék rendkívül sokoldalú és könnyen elkészíthető.
Nem eszel elég egészséges proteint, és eddig nem is tudtál róla
Magas fehérjetartalmú húsalternatíva
Bár a texturált szója fehérje feldolgozottnak tűnhet, valójában természetes: „Nem tartalmaz semmiféle kémiai adalékanyagot vagy színezéket” – hangsúlyozza Parada. „Továbbá az íze és illata szinte semleges.” Akárcsak a tofu, a texturált szója fehérje is felveszi annak az ételnek az ízét, amellyel elkészítjük. Azonban a tofuval ellentétben a textúrája inkább a húséra hasonlít – ezért gyakran fő összetevője az olyan húsalternatíváknak, mint például a húsgolyók vagy a hamburgerek.
„Nagyon hasonlít a hús textúrájára, és különböző módokon – szeletelve, csíkokra vágva vagy pogácsákká formálva - elkészíthető” – állítja a szakértő, aki azt is megjegyzi, hogy mivel gyakran szárított formában árulják, tárolható a kamrában. Mindemellett tápanyagokban is gazdag: „A texturált szója fehérje magas minőségű fehérjét kínál, kevesebb zsírral, mint az állati eredetű termékek” – teszi hozzá Parada. „Minden egyes csésze szárított szója fehérje körülbelül 48 g fehérjét és 300 kalóriát tartalmaz, így könnyű és rendkívül laktató választás.”
Hogyan készítsd el a texturált szója fehérjét?
Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod, és vásárolsz egy csomag texturált szója fehérjét, kíváncsi lehetsz, mi a következő lépés. Nem, nem eheted meg közvetlenül a zacskóból – először is, vízben kell hidratálni körülbelül 15 percig. Egyszerű, ugye?
Miután elérte a húsos állagot, Parada szerint egy „tiszta vászonként” fog szolgálni. Ugyanúgy használhatod, mint a húst, például bolognai szószban, chili-ben, tacóban, húsgolyókban, hamburgerekben, salátákban és még sok másban. „Sokan alaplében, vízben, szójaszószban és fűszerekben áztatják, hogy fokozzák az ízét” – említi meg a szakértő, és azt is megjegyzi, hogy édes ételekhez is adható, például sütikhez és pitékhez.
A texturált szója fehérje másik előnye, hogy gazdaságos. „Miután hidratáltad, a térfogata több mint kétszeresére nő, így nagyon hatékonyan lehet alacsony költségvetésű ételeket készíteni a segítségével” – mondja Parada. Kell ennél több érv, hogy megkóstold?
Forrás: vogue.com
