Olcsó, finom és egészséges: ha rendszeresen fogyasztod ezt a zöldséget, segíthet megelőzni a rákot
Egy táplálkozási szakértő szerint van egy olyan „szuperétel”, ami bárki számára könnyen elérhető, nem kell miatta mélyen a zsebedbe nyúlni, ráadásul nagyon egészséges is. A brokkoli tele van vitaminokkal, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Így ha legközelebb vásárolni mész, semmiképp ne hagyd le a listádról!
Ezeket láttad már?
Toral Shah táplálkozási szakértő szerint a keresztes virágú zöldségek - mint például a brokkoli - csak úgy hemzsegnek a szerveztünk számára szükséges tápanyagoktól. Karotinoidokat, luteint, zeaxantint, C-, E-, K-vitaminokat, folátot, ásványi anyagokat és rostokat, valamint glükozinolátokat, vagyis kénben gazdag vegyületeket tartalmaznak, melyek a keresztesvirágú zöldségek jellegzetes illatát és ízét adják. De ami a legfontosabb: a rákos megbetegedéseket is segíthetnek megelőzni.
„Az ősz remek alkalom arra, hogy beleszeressünk ezekbe az egészséges zöldségekbe, mivel éppen szezonjuk van, így frissek, táplálóak és olcsóbbak is lehetnek más gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest” - magyarázza a szakértő, majd hozzáteszi, hogy a keresztes virágú zöldségek - a brokkoli mellett például a kelkáposzta, a karalábé, a kelbimbó, a karfiol, vagy a kínai kel - nagyban befolyásolják a bélrendszerünk egészséges működését, továbbá a rákos betegségek kialakulásának megelőzésében is segíthetnek.
Amikor ezeket a zöldségeket felvágjuk, előkészítjük, elrágjuk és megemésztjük, biológiailag aktív vegyületekké bomlanak le, például indol-nitrilek, tiocianátok és izotiocianátok keletkeznek belőlük, melyek rákmegelőző hatást fejthetnek ki a szervezetünkben.
Shah megjegyezte, hogy jelenleg is rengeteg kutatás folyik a keresztesvirágú zöldségek fogyasztásával kapcsolatban, és néhány tanulmány kimutatta, hogy az ilyen zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a rák - különösen a prosztata-, vastagbél-, tüdő- és mellrák - kockázatát.
Brokkoli, te csodás!
A brokkoli csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. A rostokban, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag zöldségről ugyanis kimutatták, hogy pozitív hatással van a koleszterinszintre, javítja a vérnyomást és támogatja a szívműködést.
Emellett magas C-vitamin tartalma miatt az immunrendszert is megerősítheti - 250 gramm apróra vágott brokkoli a napi C-vitamin szükségletünk 90%-át tartalmazza, így több C-vitaminhoz juthatunk általa, mintha egy közepes méretű narancsot fogyasztanánk el.
Az pedig már tényleg csak a hab a tortán, hogy a bőrünket is megszépítheti. A brokkoli ugyanis szulforafánt, luteint, kempferolt és kvercetint tartalmaz. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az UV-sugárzás negatív hatásait - vagyis segíthet megakadályozni az idő előtti bőröregedést és a bőrrák kialakulását.
Mit készíthetünk belőle?
A brokkolit rengetegféleképpen felhasználhatjuk - hozzáadhatjuk salátákhoz, tésztaszószokhoz, köretként is fogyaszthatjuk, de tepsiben sütve egy kis hússal, sajttal és más zöldségekkel felturbózva főételt is készíthetünk belőle, valamint krémlevesek alapjául is szolgálhat. IDE kattintva találsz is egy mennyei brokkoli krémleves receptet!
Forrás: express.co.uk, eatingwell.com