Egészségesen tartja a bélrendszert és elegendő fehérjét biztosít: egy hétköznapi étel, amit sokkal gyakrabban kellene fogyasztanunk
A zöldborsó egy viszonylag olcsó, könnyen hozzáférhető zöldség, mégsem fogyasztunk belőle eleget. A mirelitáruk mellett gyakran csak elsétálunk a boltban, pedig a fagyasztott változata különösen egészséges, több tápanyagot tartalmaz, mint a friss. Ráadásul egész évben hozzájuthatunk: nézzük, miért érdemes beszerezni!
Ezeket láttad már?
A zöldborsó étrendbe való beillesztését forszírozza egy táplálkozási szakértő. Mint mondja, ez a szinte filléres zöldség egy igazi áldás a szervezetünk számára, nemcsak nagyon ízletes, tele van hasznos tápanyagokkal is.
Az aranyat érő zöldborsó
Egy táplálkozási szakértő szerint van egy szinte filléresnek mondható, hétköznapi zöldség, ami elképesztően jó hatással van a bélrendszerünk egészségére és remek megoldás lehet a vitaminpótlásra is. Tim Spector a közösségi oldalán beszélt arról egy videóban, hogy a zöldborsó fogyasztásának milyen pozitív hatásai vannak. Bár szezonális zöldségről van szó, kiemeli, hogy a fagyasztott verzióval talán még jobban járunk.
A felvételen gnocchi készítéséhez ad praktikus ötleteket. Mint mondja, a boltokban kapható verziók általában ultrafeldolgozottak, nem túl egészségesek, ezért inkább a készétel helyett saját alapanyagokkal turbózza fel a fogást. Vajbabot ad hozzá, egy kevés edamame-t és fagyasztott borsót, végül pedig Crème fraîche-t, ami extra zamatot eredményez. Egyszerű, mégis tápanyagokban gazdag étel lesz a végeredmény.
A fagyasztott még hasznosabb is
„Én azt ajánlom, a friss borsót cseréld le inkább fagyasztottra. Sokkal olcsóbb, ráadásul egész évben kapható. Ellentétben azzal, amit feltételeznél, a fagyasztott változatban több C-vitamin található, mint a frissben" - idézi az Express a szakértő szavait.
Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni
A férfi hozzátette, a fagyasztott edamame-nek köszönhetően a növényi fehérje mennyiségét is növelhetjük. Ezek az aprónak tűnő zöldségek mind-mind tele vannak számunkra hasznos tápanyagokkal. Egy adagnyi, 80 gramm borsó 5,4 gramm fehérjét, 4,5 gramm rostot, 1,2 milligramm vasat és 13 milligramm C-vitamint tartalmaz. „Sokaknak eszükbe sem jut, mennyire egészséges a fagyasztott zöldborsó. Remek alternatívája lehet például a húsból származó fehérjének."
A rostok emésztése során a bélben lévő baktériumok olyan vegyi anyagot termelnek, amelyek fontos tápanyagok a bél hámsejtjei számára. A napi ajánlott rostbevitel 30-40 gramm lenne. A rostbevitelt lassan és fokozatosan érdemes emelni, a hüvelyesek fogyasztása ugyanis az érzékenyebbeknél puffadást okozhat.
Iktassuk be étrendünkbe a hüvelyeseket
A hüvelyesek közé tartozik a zöldborsó mellett a csicseriborsó, a különböző babfélék, például a száraz, a vese- vagy a lóbab, a lencse és a szója. Ezek olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például a vas, a magnézium, a kálium, a kalcium, a cink és a B-vitaminok.
Kiváló fehérjeforrást jelentenek és tele vannak rostokkal. Hatékonyak lehetnek a vastagbélrák elleni küzdelemben és csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet is. Jótékony hatással vannak a szív egészségére és a kognitív funkciókra egyaránt.
