Egy hónapig zöld teát ittam kávé helyett, és mindenre számítottam, csak erre az eredményre nem
A német Vogue szerzője, Maria Godbach a közösségi médiában és egyéb internetes oldalakon is sokszor olvasta azt, hogy a zöld tea a kávé egészségesebb alternatívája. Ezután kutatásba kezdett, és egy egész listát talált a zöld tea előnyeiről, így elhatározta, hogy belevág egy saját kísérletbe: egy hónapig zöld teát ivott a kávé helyett, és meglepő változásokat tapasztalt.
Ezeket láttad már?
Maria Goldbach reggeli rutinjának jó ideig része volt a kávézás. Régebben egyenesen a kávéautomatához ment, és a kávéját vagy szójatejjel, vagy feketén itta, de mindig jó forrón. Mostanában azonban már a vízforraló az új célpontja, és számos okot elárult, ami miatt úgy érzi, hogy jó ötlet volt egy hónapig zöld teát innia kávé helyett, de azt is megosztotta, hogy visszatér-e a jövőben a kávézáshoz.
Negatív hatásokat tapasztalt kávézás mellett
A német Vogue felületén közzétett írásában Maria Goldbach elárulta, sosem volt tipikus „kávéfüggő”, de két-három csésze kávé már a napjai részét képezte. Az elsőt reggel, a másodikat ebéd után itta meg, és még egyet délután, ha szükségesnek érezte. Közben viszont azt tapasztalta, hogy nemcsak éberebb lett - ami miatt sokan kávéznak nap mint nap -, de nyugtalannak és kissé remegőnek is érezte magát, majd hét olyan okot is talált, ami miatt úgy gondolta, érdemes egy hónapra a kávét zöld teára cserélnie.
Az alábbi okok szóltak számára a zöld tea mellett:
- A zöld teában lévő L-teanin a relaxációért és a koncentrációért: a zöld tea L-teanint tartalmaz, egy olyan aminosav, amely nyugtató hatású, ugyanakkor növelheti a koncentrációt. A koffeinnel kombinálva az L-teanin elősegíti a nyugodt, de éber elmét - ideális a koncentrált munkához.
- Enyhe koffeintartalom: egy csésze zöld tea általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. A zöld tea fajtától függően 20-50 mg koffeint, míg a kávé 80-120 mg-ot tartalmaz csészénként. Ráadásul a zöld teában lévő koffein sokkal lassabban szabadul fel, mint a kávéban lévő, mivel az L-teaninhoz kötődik. Ezért egy kicsit tovább tart, amíg az élénkítő hatás beindul, de hosszabb ideig is tart. Az eredmény pedig egy gyengéd, hosszan tartó energiabomba lehet - a kávéra jellemző „összeomlás” nélkül.
- Kevesebb savasság - könnyebb lehet a gyomornak: mivel a kávé savasabb, gyomorirritációt vagy gyomorégést okozhat. A zöld tea általában kíméletesebb a gyomor számára, és kevésbé valószínű, hogy emésztési problémákat okoz.
- Több antioxidáns lehet benne: a fekete teával ellentétben a zöld teát nem fermentálják, ezért természetes antioxidánsokat, különösen katechineket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, támogathatják a sejtek egészségét és erősíthetik az immunrendszert. A zöld tea pedig általában a pörkölt kávé antioxidáns-tartalmát is felülmúlja.
- Jót tehet a szívnek: egyes tanulmányok szerint a zöld tea pozitív hatással lehet a szívre. A bizonyítékok arra utalnak, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást. Utóbbi azért is fontos, mert a gyulladás számos krónikus betegséghez és egyes rákos megbetegedésekhez is vezethet.
- Serkentheti az anyagcserét: a zöld tea serkentheti az anyagcserét, és növelheti az energia-anyagcserét. Tanulmányok szerint a zöld teában található koffein és katechinek kombinációja csökkentő hatással lehet a zsír emésztésére és felszívódására a gyomorban és a belekben.
- Kevesebb eséllyel járhat remegéssel vagy idegességgel: egyesek idegességgel, remegéssel vagy szívdobogással reagálnak a kávéra - utóbbi kettőt tapasztalta Maria Goldbach is. Mivel a zöld teában lévő koffein lassabban szabadul fel, ezek a mellékhatások kevésbé gyakoriak.
A posztbiotikumok javíthatnak az életminőségeden és még a fogyást is segítik: kérdés, van-e belőlük elég a szervezetedben
Hamar sikerült hozzászoknia a cseréhez
Maria számára a kísérletben segített, hogy általában szereti a zöld teát, és bár eleinte, különösen az első napokban még hiányzott neki a kávé intenzívebb íze, amiről mindig azt gondolta, hogy segít neki „felébredni”. De egy hét után megszokta az új forró italát, és napi három csészével ivott meg belőle.
Folyamatosan jöttek a pozitív tapasztalatok
„Az első dolog, amit észrevettem, hogy az energiaszintemet valahogy „kiegyensúlyozottabbnak” érzem. Bár reggel nem kapok hirtelen lökést - helló, jó reggelt -, a délutáni visszaesés is sokkal kevésbé hangsúlyos. Este sem okoz gondot az elalvás (általában délután 4 körül iszom meg az utolsó csésze teát). Amikor késő este kávéztam, néha nehezemre esett.
Azt is észrevettem, hogy a zöld teát jobban tolerálom. Mivel szeretek étkezés előtt inni, a reggeli kávé néha gyomorégést okozott - a zöld teával ez nem fordul elő. A pozitív hatások listája folytatódik, kevésbé remegek, és jobban tudok koncentrálni egész nap. Sőt, az az érzésem, hogy a legkésőbb délután mindig megjelenő farkaséhségem is csökkent, ezért nem gondolok állandóan a következő nassolnivalóra” - írta Maria.
Ez történt egy hónap után
„Egy hónap után elmondhatom, hogy a zöld tea rajongója vagyok. Mindezen tényezők hatására valahogy kiegyensúlyozottabbnak, nyugodtabbnak és mégis éberebbnek érzem magam. Már el sem tudom képzelni a mindennapjaimat zöld tea nélkül. Hét közben egyszerűen maradok a zacskós zöld teánál, de amikor kicsit több időm van, szívesen iszom egy matcha latte-t szójatejjel.
Bár az első hónapban teljesen lemondtam a kávéról, a jövőben is fogok időnként inni egy kávét, ha kedvem van hozzá. Elvégre az egész a szórakozásról szól - és számomra egy csésze kávé valahogy még mindig a vasárnapi torta része” - zárta gondolatait a német Vogue szerzője. Összességében tehát sok jó élménnyel gazdagodott a zöld tea rendszeres fogyasztása közben, de a szintén sok pozitív tulajdonsággal rendelkező kávéról sem mondott le végleg.
